• La resta de borses mundials ha registrat pujades setmanals més voluminoses
  • Cellnex, que ha presentat els seus resultats, ha liderat les pujades a l'IBEX
  • L'euro ha arribat a un nou rècord de més de tres anys respecte al dòlar
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

Rebot de les borses. Així ha transcorregut la setmana als mercats mundials, després de l'alta volatilitat que es va viure la setmana anterior. L'IBEX 35 ha reaccionat amb una pujada setmanal del 2% després de la seva major crisi des del Brexit (va perdre un 5,6% la setmana passada). Aquest divendres, el selectiu ha pujat un 1,21%, fins als 9.832 punts. Aquests avenços es produeixen en un context borsari de fortes pujades a les borses mundials.

  • 11.423,20
  • -0,38%

Cellnex, amb una pujada del 3,16%, ha liderat els avenços del selectiu. La companyia ha presentat aquest divendres els seus comptes de 2017, amb un benefici net de 33 milions d'euros, un 17,5% menys que el 2016. La companyia justifica la caiguda d'aquest benefici per l'augment de les amortitzacions (+27%) i dels costos financers (+68%).

A la part alta de la taula ha estat acompanyat per Merlin Properties, que ha pujat un 2,09%, fins als 11,24 euros. L’ha seguit Ferrovial, que també ha avançat una mica més d'un 2%, fins als 17,6 euros. Telefónica, per part seva, ha pujat un 1,96%. Aquesta pujada li ha permès recuperar la quarta posició per valor borsari a l'IBEX 35. Dimecres passat, Iberdrola, que ha tancat amb un avanç de l’1,26%, va tancar per primera vegada per sobre de la 'teleco'.

Durant aquesta sessió tots els pesos pesants de l'IBEX han tancat amb pujades. Banc Santander s'ha revalorat un 1,76% i BBVA, gairebé un 1%. D'altra banda, Inditex ha pujat un 1,44% i ja se situa als 26,82 euros.

A la banda de les caigudes, només tres valors han tancat en vermell. Meliá ha caigut un 1,32%, Siemens Gamesa, que ha protagonitzat els grans avenços durant les sessions anteriors, s'ha deixat un 0,32%. A més, Indra ha tancat amb una caiguda del 0,18%

A l'àmbit empresarial, aquest divendres ha estat notícia Mediapro, ja que el grup xinès Orient Hontai Capital ha comprat el 53,5% de la companyia per una mica més de 1.000 milions d'euros.

Aquests avenços de l'IBEX 35 s'han produït en un context borsari de fortes pujades a les borses mundials

ALTRES MERCATS

La resta de borses europees també han tancat amb importants pujades. Així, el CAC 40 francès ha avançat un 1,2%. Cal destacar-ne Renault, que ha pujat un 2,16% després de presentar resultats i aconseguir un benefici rècord de poc més de 5.000 milions d'euros. D'altra banda, el DAX 30 alemany i el FTSE 100 de Londres han pujat a prop d'un 0,9%.

A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street cotitzava, al tancament del mercat europeu, amb pujades del 0,5%, de manera que encadena la seva sisena jornada consecutiva amb pujades. D'aquesta manera, els índexs es recuperen de la correcció patida després dels seus màxims històrics.

Aquest divendres també cal parlar de la Xina, encara que les seves borses estiguin tancades, perquè celebren el seu any nou. Els experts creuen que el gegant asiàtic creixerà de manera sostenible aquest any, encara que es mostren cautelosos. Així, estimen que durant l'Any del Gos es pujarà un 6%.

L'euro ha estat un dels protagonistes de la jornada. La divisa europea ha remuntat un 2,5% enfront del dòlar des de dilluns, fins la fita no vista des de desembre de 2014 als 1,2550 dòlars, un ral·li similar al del ien, que s'ha disparat fins a les 105,55 unitats davant la seva contrapart nord-americana, amb un auge d'un 2,8% durant els últims cinc dies. La lliura, per la seva banda, es beneficia també dels vents en contra del seu rival dels EUA i remunta un 2,3%, fins a 1,4130 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que tot i les pujades d'aquest divendres "podem dir que el rebot al nostre IBEX està sent bastant tímid". Des dels mínims de fa just una setmana, que és on tenim els suports a Europa i a Wall Street, el Nasdaq 100 ha rebotat un 10%, el Dow Jones i l'S&P 500, al voltant del 7%, les borses europees, un 5% de mitjana i l'IBEX poc més del 2%. "Això no fa sinó reafirmar-nos el que ja sabíem, que el nostre índex segueix mostrant-se molt més feble que la mitjana dels nostres veïns europeus i no parlem si ho comparem amb Wall Street", apunta l'analista.

En centrar-nos en l'IBEX es podria esperar, com a mínim, un rebot cap a la zona dels 9.900-10.000 punts en el molt curt termini. No obstant això, si mirem al gràfic Total Return (o ajustat per dividends) de l'IBEX podem dir que el tenim en plena zona de suport, a la base d'un moviment lateral-baixista (a priori de consolidació de nivells) la base, per definició suport, passa exactament pels mínims d'aquesta setmana i de la passada, l'entorn dels 25.800-26.000 punts. "De la qual cosa es dedueix que mentre que no es perforin els mínims de la setmana passada hi ha la possibilitat que els preus, amb les seves correccions intermèdies, intentin de nou reestructurar-se l'alça a la recerca, com a mínim, de la part alta del lateral, és a dir els màxims anuals", conclou l'expert.

Noticias relacionadas

contador