- El real brasiler va cedir un 2,3% i el Bovespa es va deixar un altre 3% la passada jornada
- La incertesa és creixent davant la trobada de líders del G-7
- 116,30
- 1,00%
L'IBEX 35 ha perdut aquest divendres els 9.800 punts, tan sols un dia després d'haver-los recuperat. L'índex ha caigut amb ganes al llarg de la sessió. Al tancament, un 0,84%, fins als 9.746 punts, després que Wall Street tanqués aquest dijous amb retallades moderades però, sobretot, enmig de la intensificació de la crisi al Brasil, que ha suposat que aquesta passada jornada el Bovespa es deixés un 3% i que el real brasiler continués amb la seva forta devaluació. L'índex borsari brasiler ha arribat a caure aquest divendres fins a un 2%.
No obstant això, l'IBEX s'ha revalorat a prop d'un 1,2% a l'acumulat de la setmana (divendres passat va tancar als 9.632,4 punts), però per ara ha frenat la seva escalada cap als 10.300 punts, següent nivell de resistència important.
Però això no treu que la situació al Brasil sigui molt preocupant ja que el país és un dels principals mercats de moltes companyies europees, com ara Santander (-1,48%) o Telefónica (-2,02%) a Espanya. L'operadora ha celebrat avui una junta general ordinària, durant la qual ha comparegut el president de la companyia, José María Álvarez-Pallete. També ha anunciat que pagarà un dividend de 0,20 euros bruts per acció el 15 de juny i el 20 de desembre.
BAIXISTES, ALCISTES I ALTRES BORSES
També DIA (-3,24%) s'està veient afectada per la situació al Brasil i aquest divendres ha estat un dels pitjors títols de l'IBEX. Només l'ha superat Aena (-3,67%), que ha estat el 'fanalet vermell' de la sessió davant la possible revisió a la baixa del seu dividend. A la gestora aeroportuària i la cadena de supermercats els ha seguit Arcelor Mittal (-2,47%).
Així, només quatre companyies han aconseguit acabar en verd la sessió: Grífols (+3,78%), Viscofan (+1,40%), Amadeus (+0,57%) i Red Eléctrica (+0,11%).
Pel que fa al Mercat Continu, cal esmentar que la constructora OHL ha cedit més d'un 1,1% després de conèixer que acomiadarà 140 treballadors en el marc del seu pla de reducció de costos. A més, Duro Felguera s'ha deixat gairebé un 5% després que hagi acordat amb Petroza Limited prorrogar el termini per a l'opció de compra fins al 14 de juny.
La resta de parquets europeus també s'han tenyit de vermell de forma generalitzada aquest divendres. Excepte la Borsa de París, que ha aconseguit pujar un 0,03%. Mentrestant, a l'altra banda de l'Atlàntic, Wall Street registra pèrdues d'entre el 0,05% i el 0,20% al tancament del mercat europeu.
EL G7 TAMBÉ PREOCUPA
Hi ha un altre element afegit que també preocupa als inversors i té a veure amb la cimera del G-7 i les tensions comercials creixents entre la Unió Europea (UE) i els Estats Units, unes tensions que fins i tot han portat Emmanuel Macron, president francès, a plantejar la possible sortida dels Estats Units del G-7.
"La contínua disputa comercial entre els Estats Units i els seus aliats atraurà una gran atenció a mesura que aquest divendres arrenca la cimera del G-7. Wall Street va caure aquest dijous a causa que els inversors estan començant a mostrar inquietud pel clima de la cimera", assenyala Jasper Lawler, estrateg en cap de London Capital Group.
Lawler afegeix que hi ha pocs dubtes que seran les relacions comercials el 'gran tema' de la cimera d'aquest divendres i dissabte al Canadà. "Tenint en compte els aranzels imposats per Trump als seus aliats i com n’és d’imprevisible el seu comportament, la incertesa podria seguir sent el pilar central de les negociacions entre les diferents potències. Trump va mantenir una disputa en Twitter amb el president francès abans de la trobada, cosa que no és un bon auguri", indica aquest expert.
"El sentiment de risc ha augmentat aquest matí enmig de les tensions polítiques obertes entre els Estats Units i la resta de països del G7, al qual avui cal afegir la pressió extra de la crisi en països emergents, com el Brasil", assenyalen els experts de Danske Bank. "La incertesa política abans de les eleccions, juntament amb el sentiment general d'agitació als mercats emergents, estan pressionant al Brasil", afegeixen.
A més, la prima de risc torna a pujar de forma generalitzada a l'Eurozona. La incertesa geopolítica que han despertat les declaracions d'Emmanuel Macron, primer ministre francès, sobre la possibilitat d'excloure Els Estats Units dels futurs acords del G7 per la seva política aranzelària ha augmentat la pressió sobre les vendes de deute a l'Eurozona.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, considera que "tot i les caigudes d'aquest divendres, la veritat és que no hi ha canvis respecte al discurs dels últims dies. De moment tot forma part d'un simple rebot (fase de reacció) dins d'una fase correctiva d'ordre més gran".
"I ens volem agafar al fet que l'IBEX, durant la seva última caiguda, ens ha construït un primer màxims creixent. Pot ser que, amb el pas del temps, sigui l'inici d'alguna cosa més, d'algun tipus de figura de volta. Però no hi ha confirmació d'això encara i, a més, en produir-lo prendrà el seu temps", afegeix.
"De alguna manera seguim pensant que mentre les borses europees respectin els mínims de la setmana passada hi ha lloc per a l'esperança", explica l'expert. "En perforar-los ja no es podria dir que la correcció encaixa dins dels paràmetres normals. Si bé és cert que hem de saber que tant l'IBEX com la borsa italiana (FTSE MIB) són els índexs que estan més febles i amb molta diferència", indica Rodríguez. "Per títols, seria bo que Telefónica respectés en tot moment l'important suport que presenta als 7,45 euros", conclou.