reflejo-trader-pantalla-ven-caidas-bolsa
REUTERS/Viktor Korotayev
11.805,10
  • -37,90
  • -0,32%

Les places europees han tancat a l'alça aquest dimarts (Ibex: +0,22%; CAC 40: +1%; DAX 30: +0,6%; FTSE 100: +0,3%) i l'IBEX 35 s'ha quedat a les portes dels 8.700 punts. Els parquets europeus s'han capgirat després de conèixer que els Estats Units i la Xina reprendran el diàleg comercial en dues setmanes i han retardat tres mesos els aranzels que entraven en vigor el setembre.

Malgrat tot, els dubtes i la incertesa han seguit pesant, i molt, a Europa. De fet, aquest dimarts les places europees s'han mantingut en vermell durant tot el matí amb les tensions polítiques d'Itàlia, Argentina i Hong Kong centrant tota l'atenció.

Ja aquest dilluns, els mercats van patir les conseqüències de l'agitació política a Europa, Àsia i Amèrica Llatina, i de moment aquest dimarts han aconseguit frenar les caigudes i donar-se la volta. No obstant això, l'Argentina s'ha convertit en el principal focus d'incertesa. Malgrat que aquest dimarts rebota un 11%, els inversors encara estan en xoc després de la històrica caiguda de la vigília del 38% de la borsa argentina enfront de l'amenaça de la volta del peronisme.

Els Estats Units i la Xina han estat els que han animat els mercats després d'anunciar que reprendran les converses comercials en dues setmanes. I a més, s'ha retardat fins a desembre l'entrada en vigor d'alguns aranzels que tenia previst imposar els EUA a productes xinesos a primers de setembre.

El representant comercial, Robert Lighnizer, al costat del secretari del Tresor, Steven Mnuchin, han entaulat noves converses telefòniques amb Liu He, principal negociador per part del govern xinès. Així, Wall Street que havia arrencat la jornada a la baixa s'ha passat a les pujades. I registra pujades de gairebé el 2%.

Així les coses, l'IBEX ha passat al verd i ArcelorMittal, principal termòmetre de la guerra comercial s'ha posicionat com el valor més alcista i ha pujat un 5,3%. L'ha acompanyat Ence que ha sumat un 4,8% i CIE que ha avançat un 2,6%. En la banda oposada, Cellnex s'ha deixat un 2,5% i Aena ha cedit un 1,5%.

No obstant això, són molts els fronts oberts i també preocupa Itàlia, després de l'ultimàtum del viceprimer ministre i líder de la Lliga Nord, Matteo Salvini, per fer-se amb el poder; i Hong Kong, ja que si les protestes s'intensifiquen podrien provocar un autèntic terratrèmol borsari. De fet, els inversors temen que la inestabilitat en una zona considerada com un aeroport de connexió financer sigui tallada d'arrel per la Xina.

De fet, el que està passant a Hong Kong ha fet saltar les alarmes a la regió, on les borses han registrat aquest dimarts importants pèrdues, liderades per l'índex Hang Seng de Hong Kong. Ni tan sols la decisió del Banc Popular de la Xina, que ha fixat la taxa de referència oficial mitjana per al iuan als 7,0326 per dòlar, més fort del que s'esperava i per sobre de la barrera psicològica dels 7 per dòlar per quarta sessió consecutiva, ha servit per insuflar ànims.

La líder del govern de Hong Kong, Carrie Lam, ha comparegut davant els mitjans per parlar del que està passant, i tot i que ha evitat respondre sobre la repressió de les forces de seguretat, sí que ha dit que "portarà molt de temps restaurar Hong Kong "de les protestes dels manifestants. La situació ha fet que els mitjans estatals xinesos especulin ja amb la possibilitat que Pequín intervingui si la situació a Hong Kong no millora. Aquest dimarts l'aeroport de Hong Kong, que ahir va haver de cancel·lar tots els vols, ha tornat a operar, tot i que centenars de persones han tornat a la terminal per paralitzar de nou l'aeròdrom.

"El sentiment negatiu de risc preval, amb els mercats de renda variable dels Estats Units i Àsia a la baixa per sobre de l'1%, el rendiment dels bons cotitzant a prop de nivells baixos rècord i el ien continuant la seva apreciació", diuen els experts de Danske Bank. Per la seva banda, des de CMC Markets recorden que durant els últims anys els inversors "han tingut temps de sobres per absorbir els diferents vents en contra que s'han anat presentant i, en cada ocasió, les caigudes dels mercats de renda variable han tendit a ser acceptades". De fet, remarquen aquests analistes, "els mercats han demostrat ser bastant resistents", tot i que ara aquesta resistència s'ha començat a posar a prova i s'està fent patent "en altres classes d'actius", ja que "els fluxos cap als actius refugi mostren signes d'un ritme creixent".

PENDENTS DE LES DADES MACRO

Així les coses, l'atenció també s'ha centrat en el terreny macroeconòmic, ja que aquest dimarts a la zona euro s'ha conegut la dada del ZEW alemany, que ha caigut al pitjor nivell en més de set anys. El mercat no tenia massa expectatives, i els mals presagis han acabat per confirmar-se. També s'ha publicat la inflació de juliol al país germànic (va augmentar fins a l'1,7% durant el setè mes de l'any, enfront de l'1,6% registrat el juny) i a Espanya, on l'IPC ha repuntat al 0,5 % per les gasolines i els aliments.

A més, al Regne Unit s'ha publicat la dada d'atur de juny, que ha pujat fins al 3,9%. Fins ara les taxes de creixement dels salaris i de l'ocupació han estat força elevades, i això malgrat que l'impuls econòmic ha estat força feble. Ara, una vegada que s'ha confirmat la contracció de l'economia britànica per primera vegada en set anys, caldrà veure si la situació seguirà igual o si, per contra, el mercat laboral mostra signes de moderació.

Noticias relacionadas

contador