desplome-financiero-300x194

La guerra de preus del petroli, amb aquesta actuació sorprenent de l'Aràbia Saudita que l'ha acabat d'enfonsar, se suma a l'expansió del coronavirus per tot el món, especialment per Europa. És difícil d'imaginar tantes notícies tan negatives convergint al mateix temps i difícil d'imaginar que, amb aquest panorama, les borses puguin recuperar-se a curt termini.

  • 11.467,30
  • 0,24%

"És una carnisseria absoluta, i farà falta una gran resposta dels polítics per restaurar l'ordre", afirma Craig Erlam, analista de mercats d'Oanda. "Com si els polítics i els inversors no tinguessin prou feina intentant afrontar la ràpida i impredictible propagació del coronavirus, ara els arriba el problema afegit del col·lapse dels preus del petroli", afegeix. "Carnisseria als mercats. (...) La guerra de preus (del petroli) que ara domina el mercat podria desfermar una caiguda encara més pronunciada", adverteixen des de Monex Europe.

Davant aquesta tessitura, l'actuació del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous desperta més expectació que mai. Hi ha molt d'interès per veure què pensa fer Christine Lagarde. "Malgrat que el mercat dóna per segura una retallada dels tipus aquesta setmana, el BCE podria decantar-se per instruments menys convencionals, com ara la compra d'actius corporatius -on el BCE s'enfronta a menys dificultats tècniques que amb els bons governamentals-; els préstecs a llarg termini TLTROs i d'altres", expliquen des de Monex.

L'Aràbia Saudita ha decidit respondre a la decisió de Rússia de no sumar-se a la retallada de producció de petroli d'1,5 milions de barrils diaris pactat per l'OPEP la setmana passada amb una mesura sorprenent: anunciar descomptes massius als seus preus de venda oficials de petroli per l'abril, i previsiblement preparar un augment de la producció per sobre de la marca dels 10 milions de barrils al dia.

El petroli ha caigut fins als 30 dòlars per barril, el seu major enfonsament des de 1991. Les borses es van enfonsar aquest dilluns, amb fortíssimes reculades de tots els valors, especialment les petrolieres, els dividends de les quals estan començant a posar-se en dubte. La rendibilitat dels bons, mentrestant, va continuar caient. Els inversors es decanten per actius refugi, amb aquest panorama, i la rendibilitat del bo a 10 anys nord-americà s'ha situat per sota del 0,5% per primera vegada en la història.

MANTENIR LA SANG FREDA FINS A LA CAPITULACIÓ

Bankinter creu que el BCE rebaixarà aquest dijous els tipus de dipòsit en -10 punts bàsics, fins a -0,60%, i aplicarà alguna mesura de liquiditat -TLTRO-. No obstant això, més enllà de les mesures que vagin adoptant els organismes i els Governs, des del banc demanen reflexionar sobre els principis d'inversió, i recordar que invertir no és especular. "La temptació de vendre té un origen bàsicament emocional. Però qualsevol estratègia d'inversió dirigida per les emocions fracassarà", avisen.

Des de l'entitat recomanen "respectar els temps estimats, evitant decisions emocionals que puguin portar-nos a vendre en el pitjor moment o gairebé en el pitjor moment". Aconsellen mantenir la sang freda fins a la capitulació del mercat, que creuen que no és lluny. "Març, estabilització i abril, rebot", auguren.

Russ Mould, director d'inversions de AJ Bell, també creu que la "destrucció" que es va veure als mercats aquest dilluns "podria suggerir que estem passant del pànic a l'etapa de capitulació". Així i tot, reconeix que "pensar a comprar en el mercat actual és només per als valents" tenint en compte que encara hi ha molta incertesa sobre la propagació del coronavirus i el seu efecte sobre l'economia.

Noticias relacionadas

contador