La mateixa notícia que va omplir titulars i va ocupar la ment dels actors del mercat de les criptodivises fa poc més de 10 dies, es repeteix en aquests primers compassos de setembre, quan el bitcoin gairebé ha superat la fita del 23 d'agost, per sobre dels 50.000 dòlars, disparant totes les especulacions sobre quan es reconqueriran els màxims de tots els temps de mitjans d'abril, als 65.000 dòlars. Però els registres històrics comporten males notícies per als alcistes, ja que, si fem cas als gràfics, el novè mes de l'any se li sol ennuegar la reina de les 'criptos'.
- 93.930,84$
- -1,70%
Quan l'agost ja declinava, la creació de Satoshi Nakamoto va marcar un màxim no vist des de mitjans de maig gairebé als 50.500 dòlars i els optimistes es van afanyar a assenyalar que el seu aspecte tècnic indicava que hi havia 'pista lliure' fins als 60.000 dòlars i, d'aquí, l'assalt al rècord era una mera 'entrada'.
Però l'acció del preu no va confirmar el que aventuraven els analistes. La moneda va tornar al suport dels 47.000 dòlars, on s'ha mantingut consolidant totes aquestes jornades, per tornar a aprofitar l'ocasió que li va permetre reprendre la barrera psicològica dels 50.000. Però en res han canviat les condicions tècniques i l'objectiu real, on els alcistes se la juguen, segueixen sent els 51.000 dòlars, preu que ha de superar, perquè el 'ral·li' tingui més recorregut.
La moneda digital està pressionant per superar aquest nivell i tornar a un territori que no es veia des de mitjans de maig. "Just quan semblava que es preparava per a una correcció, el bitcoin va fer el que millor sap fer, tot el contrari. Sens dubte, ens manté en suspens", comenta Craig Erlam, analista d'Oanda.
No obstant això, "encara no ha superat els 51.000 dòlars, per la qual cosa pot ser una mica aviat per emocionar-se", indica. Però certament "sembla molt més prometedor que fa un parell de dies". Amb tot, l'expert creu que encara no hi ha un gran impuls, "però això pot canviar", especialment "si ultrapassa els 51.000 dòlars i s'enlaira. Podria ser un cap de setmana molt interessant".
Però si fem cas a la història, els registres de setembre indiquen que ha estat tradicionalment un mes dolent per als alcistes, durant el qual els baixistes han acabat ficant-s'ho a la butxaca. De fet, els 'ossos' han tancat el 66% de totes les espelmes mensuals de setembre des del naixement del bitcoin en vermell. Per contra, els 'toros' només rubricat 3 de dotze en verd, amb l'espelma mensual actual molt lluny d'estar tot just començant a dibuixar.
Per a més 'inri', el novè mes de l'any de qualsevol període alcista ha acabat també amb pèrdues per a la més cotitzada de les monedes de xifrat i mai ha vist un augment del preu de més del 6%, cosa que augmenta les possibilitats que el 2021 no sigui diferent al 2017 o al 2020, quan es va deixar al voltant del 7,5%.
Pel que fa a les notícies que podrien servir de catalitzadors per al preu, tot i que hi ha desenvolupaments positius, com que el dia 7 s'aprovarà la legislació d'El Salvador que converteix el bitcoin en moneda de curs legal, les preocupacions reguladores segueixen pesant entre els inversors amb nous pals a les rodes que arriben des de la Xina i amb el major escrutini del govern dels EUA als criptobròkers per rastrejar els tenidors de 'criptos'.
Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, la criptodivisa va confirmar just a principis d'agost un cap i espatlles invertit en superar la resistència dels 41.500 dòlars. "No tinc clar si corregirà fins a aquest nivell, però, si ho fes, seria una clara oportunitat de compra. Si la figura es compleix, estem parlant de nivells de pujada mínims cap als 60.000 dòlars. El feeling'em diu que acabarà atacant els màxims històrics (65.000) a la recerca dels 100.000 dòlars", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
Però si cal apel·lar de nou al passat, aquest esdeveniment podria esperar a l'octubre, mes durant el qual els registres mostren que els alcistes són els que dominen el mercat. Des de 2013, només dos anys han deixat rendiments negatius durant el desè mes, mentre que a la resta, mai ha pujat menys del 10%, amb alces tan memorables com el 47,81% de 2017 o gairebé el 28% de 2020, segons dades de Bybt. Aviat ho sabrem.