yngev slyngstad press photo 2 high res
Archivo

La successió del conseller delegat del fons sobirà de Noruega (Norges Bank Investment Management), entitat adscrita al banc central noruec i un dels inversors internacionals més importants de l'Ibex (inverteix a l'exterior els ingressos procedents del gas i el petroli), va camí d'acabar en un escàndol per a l'opinió pública.

Segons informa Bloomberg, Yngev Slyngstad, l'actual CEO del fons sobirà més important del món, amb actius sota gestió valorats en gairebé 1 bilió de dòlars, va acceptar viatjar amb l'avió privat de Nicolai Tangen, candidat a substituir-lo en el càrrec a partir de setembre, i això ha provocat una reunió d'emergència del supervisor de l'entitat per revisar tot el procés.

Norges Bank, el banc central del país, és una de les institucions més respectades i importants de Noruega. Slyngstad va anunciar que deixava el càrrec de CEO del braç inversor a l'octubre, després de dotze anys i una carrera molt prestigiosa.

Al novembre, va anar a una conferència als Estats Units pagada per Tangen, a la qual s'hi va convidar d'altres figures públiques noruegues. Tangen és el fundador del fons AKO Capital, que gestiona 16.000 milions de dòlars; i va contactar al gener amb Slyngstad per interessar-se pel seu càrrec.

La proposta de nomenament de Tangen va ser una sorpresa a Noruega, ja que no figurava entre els candidats 'oficials,' i el seu nivell de vida no concorda amb l'austeritat de la qual fa gala Norges Bank. Ara, després d'aquestes informacions, tot el procés serà revisat.

Norges Bank Investment Management, el braç inversor de l'entitat, ha confirmat que va pagar el viatge de Slyngstad fins a Nova York i el tren per arribar a la Wharton Business School, seu de la conferència. Ha explicat que va fer el viatge de retorn amb el jet privat de Tangen "per consideracions pràctiques".

El Fons Global de Pensions del Govern de Noruega va registrar, amb dades a 25 de març, una rendibilitat negativa del 16,17% com a resultat de les caigudes generalitzades que van experimentar les Borses de tot el món fins a mitjan març, segons va informar el 26 de març.

Des del començament de l'any, el valor del fons es va reduir en 1,33 bilions de corones noruegues (115.600 milions d'euros). Encara que en el conjunt de 2019, va registrar una rendibilitat rècord del 19,95%, equivalent a un guany d'1,692 bilions de corones noruegues (147.117 milions d'euros).

Norges Bank Investment Management ha assolit una rendibilitat mitjana del 7,8% aquests últims deu anys, mentre que des de la seva fundació en 1998 aquesta se situa en un 6,1%.

Noticias relacionadas

contador