bolsas indecision
Alberto Sánchez

De les dubtes i les caigudes, a la tranquil·litat i la moderació. Aquest és el gir que s'està veient en els índexs entre el que van fer la setmana passada, pressionats pel temor que es freni la recuperació econòmica a causa de l'expansió de la soca delta de virus, i el que estan fent aquesta, amb nous màxims de tots els temps en el Nasdaq i to general considerablement positiu.

Diu Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, que "és difícil saber què fer amb els moviments dels índexs de l'última setmana", i no li falta raó en el seu desconcert.

"Tot just uns dies després que els mercats s'espantessin per l'alentiment de l'economia mundial, la durabilitat de les vacunes i la creixent determinació de la Xina de 'tirar sorra a les rodes' de la seva pròpia història de recuperació, amb diverses mesures de pressió sobre la seva economia, les accions mundials han repuntat amb força al començament de la setmana", explica Hewson. "Els moviments de les cotitzacions d'aquest dilluns, especialment pel que fa als mercats nord-americans (Nasdaq va marcar nous màxims històrics), els preus del petroli i del dòlar han estat una fuetada en el context del que vam veure la setmana passada", afegeix.

Les borses van pujar aquest dilluns a Àsia, Europa i els EUA, i van tornar a pujar aquest dimarts a Àsia de forma destacada, mentre que es van mantenir tranquil·les a Europa. A l'altre costat de l'Atlàntic, els índexs també van tancar en verd la passada sessió (Dow Jones: +0,09%; S & P: +0,15%; Nasdaq: +0,52%).

"Alguns han suggerit que l'aprovació reglamentària total de la vacuna de Pfizer i BioNTech per part de l'FDA ha contribuït a impulsar la pujada de les accions nord-americanes fins a assolir nous rècords, però (...) el moviment alcista ja estava en marxa molt abans que es conegués la notícia", afegeix Hewson.

La setmana passada les borses ho van fer malament enmig de la publicació de dades macro decebedores, especialment a la Xina, de l'expansió del coronavirus, i del contingut de les actes de l'última reunió de la Fed, que sembla que vol començar a retallar la compra d'actius aquest mateix any. No obstant això, el màxim responsable d'anàlisi de CMC Markets a Londres destaca com a catalitzador positiu el fet que el president de la Fed de Dallas, Robert Kaplan, admetés divendres passat que podria ajustar els seus punts de vista sobre el tapering (retirada d'estímuls) si l'actual moment en relació amb els casos de la soca delta de la Covid provoca una desacceleració econòmica als EUA durant els propers mesos.

"D'alguna manera, aquesta va ser una intervenció oportuna per part de Kaplan, que va recordar als mercats que la Fed segueix depenent en gran mesura de les dades i que, malgrat tota l'atenció prestada actualment en el taper, no és probable que es produeixi si els funcionaris de la Fed consideren que l'economia no és capaç de suportar-lo", explica Michael Hewson.

Amb l'augment de les infeccions per la variant delta del coronavirus, l'atenció continua centrada ara, depenent del lloc on ens trobem, en la durabilitat de les vacunes (si som a Estats Units i Regne Unit) i en la necessitat de dosis de reforç, apunten des de CMC. "Si es troba a Europa, la necessitat de vacunar a tothom dues vegades abans de la tardor; si es troba a Àsia, la necessitat de vacunar tot el món amb la seva primera dosi", precisa.

Conclou Hewson remarcant que les preocupacions sobre aquest assumpte no han desaparegut malgrat la recuperació d'aquesta setmana a les borses. "El to més pròsper no altera el fet que poc ha canviat durant els últims dies", avisa.

Noticias relacionadas

contador