- Las empresas con exposición a Turquía, como BBVA, entre las más castigadas en bolsa
- ARM se dispara un 45% en Londres tras conocerse la compra por parte de la japonesa SoftBank
Les borses europees es refrenen per segona sessió consecutiva i es mouen en l'inici de setmana amb moviments moderats, en general a la baixa, davant l'escalada de riscos geopolítics i incertesa internacional que han provocat el tràgic atemptat de Niça i l'intent fallit de cop d'Estat a Turquia. L'IBEX-35 cau fins al nivell psicològic dels 8.500 punts, al qual intenta aferrar-se.
- 11.473,90
- 0,33%
El selectiu de la Borsa de Madrid havia obert a l'alça, però aviat s'ha capgirat per moure’s en terreny negatiu a mitja sessió, amb pèrdues properes al mig punt tot i l'impuls de títols com ArcelorMittal o IAG, que s'anoten més d'un 1%. El CAC 40 francès i el DAX 30 alemany també cotitzen amb lleugers retrocessos, mentre que l'FTSE 100 de Londres escapa a la dinàmica general i puja un 0,3%, amb el ral·li d'ARM del 45% després de conèixer-se la notícia de la seva compra per part de la japonesa Softbank per 32.000 milions de dòlars. A Àsia, les borses han tancat amb signe mixt i escasses variacions, amb Tòquio tancat per festiu. A Wall Street els futurs apunten una obertura amb pujades, amb l'S&P 500 i el Dow Jones en màxims històrics.
Al mercat de divises, l'euro/dòlar està pla en el nivell de 1,1044, mentre que la lliura puja tres dècimes respecte al dòlar i l'euro. Pel que fa a les matèries primeres, el petroli pateix petites correccions amb el barril tipus Brent, referència a Europa, en 49 dòlars, i el West Texas, referència als Estats Units, per sota dels 46 dòlars.
INCERTESA INTERNACIONAL
El final de la setmana passada va estar marcada per esdeveniments aliens al món de la inversió, però que l’afecten. El primer va passar dijous a Niça, una de les principals ciutats turístiques de França, en plena celebració del Dia de la Bastilla. L'altre, un dia després, a Turquia. Una facció de l'exèrcit va protagonitzar un cop d'Estat i va arribar a controlar algunes de les principals institucions, però milers de persones van sortir al carrer i van frenar l'intent colpista. Ara, el Govern encapçalat per Racep Tayyip Erdogan protagonitza un moviment repressiu amb més de 6.000 detinguts fins al moment.
Enmig de la incertesa que envoltava al país, els inversors van reaccionar desfent posicions, amb una onada de vendes de la lira turca que es va enfonsar gairebé un 5% respecte al dòlar. No obstant això, avui dilluns la moneda rebota un 3% i puja fins a nivell de 0,34021 $. En l'acumulat de l'any es deixa un 1% després dels moviments bruscos de les dues últimes sessions. En el parquet d'Istanbul, el principal índex, el BIST 100, cau un 4% amb pèrdues significatives per a les entitats financeres. El segon major banc del país és Garanti, que cau un 7%, i el principal accionista és BBVA amb una participació del 39,9%. Les accions de BBVA encapçalen les pèrdues de l'IBEX-35 en retrocedir un 3%.
"Els últims esdeveniments internacionals (atemptat de Niça o el fallit cop d'Estat a Turquia) incrementen el risc geopolític. En particular en les companyies amb presència a Turquia, com és el cas del BBVA, i l'impacte negatiu (depreciació) que ha patit la lira turca", opinen els analistes de Bankinter.
ATENTS ALS RESULTATS EMPRESARIALS
Més enllà dels riscos geopolítics, i en una jornada amb escasses referències macro rellevants, els resultats empresarials cobren especial importància. La temporada està en marxa des de la setmana passada, i aquest dilluns és torn de Bank of America, IBM i Yahoo.
La referència de les xifres de les grans empreses de Wall Street, i a partir d'aquest dimarts amb Enagás a Espanya, "serà rellevant ja que ens donarà una imatge més completa pel que fa a l'evolució dels beneficis per acció. Es publicaran aquest dilluns als Estats Units un total de 95 companyies (19% de l'S&P 500). Fins a la data s'han publicat 36 amb una variació de caiguda del 4,9%", assenyala l'equip d'anàlisi de Bankinter.
ANÀLISI TÈCNICA
"Després de les pujades de les últimes sessions podem veure com l'IBEX-35 es troba molt a prop de la zona de resistència que li confereix l'imponent buit baixista de la sessió del tsunami de vendes després del Brexit", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
"Aquest nivell de resistència es correspon amb els 8757-8885 punts", prossegueix l'expert. "Si a això li afegim que en els 8.800 punts és per on passa la directriu a la baixa des dels màxims de 2015 es podria dir que la zona dels 8800-8900 punts és una zona de resistència molt important des de la qual podria respirar una mica el nostre selectiu. Per sobre dels màxims de la sessió prèvia al divendres negre (8.912), en tancaments, seria el primer senyal de fortalesa seriós en molt de temps a l'IBEX-35", afegeix.