italiaportada111

Els mercats europeus estan patint aquest dimarts la inestabilitat del Vell Continent. Al Brexit cal sumar-li la perspectiva que Europa sancioni Itàlia pels seus pressupostos. Això està fent, també, que els bons italians pugin i que els bancs italians estiguin entre els de pitjor acompliment d'Europa, caient més del 3%.

"Pugen els bons italians davant la perspectiva de sanció de la Comissió Europea", que "previsiblement" dictaminarà aquest dimecres "que obre un procediment sancionador sobre el país per saltar-se les regles pressupostàries europees, després que el govern de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles s'hagi mantingut ferm en els seus objectius fiscals malgrat les advertències des de Brussel·les". Així ho expliquen els analistes d'AlphaValue.

Una cosa amb què coincideixen des de Reuters, que informen que aquest matí està sent "negatiu per al bo italià" a causa de la forta pressió davant l'absència d'avenços en l'enfrontament entre el govern i la Comissió Europea sobre la maniobra pressupostària. El rebuig de Brussel·les "podria iniciar formalment un procediment d'infracció en els futurs comparacions de Roma".

El bo italià a deu anys va augmentar a 336 punts bàsics i el rendiment enfront del bund alemany va pujar al 3,69%

El bo italià a deu anys va augmentar a 336 punts bàsics, el més alt nivell des del 19 d'octubre quan, pendent del veredicte de Moody's sobre la qualificació italiana, va augmentar fins a 342 punts bàsics, màxim a partir d'abril de 2013. El seu rendiment davant del bund alemany va pujar al 3,69%.

Això, després que el viceprimer ministre italià, Luigi Di Maio, digués a un programa de ràdio nacional que encara que les dues parts haguessin de treballar cap a una solució, les mesures clau en el pressupost del país no han de ser tocades.

Aquesta debilitat ha contagiat les accions bancàries i els mercats borsaris europeus s’han sumat a la venda massiva. Els bancs italians es trobaven entre els de pitjor acompliment d'Europa, amb l'índex FTSE MIB dels bancs caient més del 3%.

Itàlia està en desacord amb la Comissió i molts altres governs de la zona euro respecte al seu pressupost per a 2019. Brussel·les assegura que aquest no aconsegueix reduir el deute segons exigeixen les normes de la UE, però Roma es nega a canviar-los. "No sé què decidirà la Comissió, però si s'obren al diàleg, es pot trobar una solució que no ha de contemplar el desballestament de les mesures (principals) de la llei de pressupost", ha dit Di Maio.

Per la seva banda, el ministre de Finances de la zona euro, Mario Centeno, ha dit al comitè econòmic del Parlament Europeu que "entén i comparteix les preocupacions d'Itàlia sobre el lent creixement i els problemes socials complexos, però això es pot aconseguir sense posar en risc la trajectòria de la consolidació fiscal".

Noticias relacionadas

contador