Wall Street rebota després del tancament baixista de dilluns, marcat per la pujada en el rendiment dels bons, que va afectar sobretot el Nasdaq. El selectiu tecnològic lidera els guanys aquest dimarts, després que la rendibilitat del deute s'hagi relaxat després de descomptar la temida dada d'inflació als EUA.
- 21.101,57
- 1,54%
Els inversors ja coneixen l'IPC del març, que s'ha situat al 8,5% interanual, màxim des del desembre del 1981. Tot i això, l'IPC subjacent ha moderat l'ascens fins al 6,4% interanual, cosa que ha estat bé rebut pel mercat.
Segons Andrew Hunter, economista sènior a Capital Economics, “les pressions dels preus subjacents semblen finalment moderar-se”. Aquest expert creu que l'augment al març "marcarà el punt màxim" de la inflació subjacent.
“En general, aquest informe és encoratjador”, apunten els experts de Pantheon Macroeconomics, encara que assenyalen que és “massa aviat per estar segurs que els propers índexs subjacents seran tan baixos”: “Estem segurs que cauran, però l'important és la velocitat de la caiguda”.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa fins al 2,72%. El mercat de deute està anticipant un creixement econòmic més baix en els propers mesos, en un escenari de pujada de tipus d'interès per part de la Reserva Federal (Fed), que també començarà ben aviat a reduir el balanç.
El president de la Fed de Chicago, Charles Evans, també s'ha unit a les veus que consideren adequada una pujada de 50 punts bàsics a la propera reunió de principis de maig. "Òbviament val la pena considerar-ho, potser és molt probable", ha comentat.
Segons la seva opinió, pujar els tipus cap a una postura més neutral, entre el 2% i el 2,5%, no provocarà una recessió als Estats Units. "“Hi ha una bona possibilitat que vegem un creixement continu durant els propers anys" i el mercat laboral també hauria de continuar sent sòlid, ha assegurat Evans.
En aquest context, les mans fortes estan rotant les seves posicions cap a accions més defensives i cap a companyies relacionades amb les matèries primeres, en detriment de la tecnologia.
TOLERÀNCIA ZERO A LA XINA
D'altra banda, està creixent el temor que la política de 'tolerància zero' de la Xina contra la Covid-19 fracturi encara més la cadena global de subministrament i segueixi creant pressions inflacionistes a les economies occidentals.
"Com més temps romanguin els bloquejos, més serà l'impacte global potencial". Les restriccions actuals "podrien impulsar encara més les asimetries en una interrupció més àmplia de la cadena de subministrament", ha alertat Goldman Sachs.
RÚSSIA ES CONCENTRA AL DOMBÀS
Al front bèl·lic, augmenta el temor d'una gran ofensiva de Rússia a l'est d'Ucraïna sota el lideratge d'Alexander Dvornikov, comandant de les Forces del Districte Militar Sud i un dels màxims responsables de l'èxit de l'exèrcit rus a la guerra de Síria.
Les seves pràctiques inclouen atacs indiscriminats a la població civil, per la qual cosa s'esperen nous crims de guerra per part dels soldats russos per controlar el Dombàs i establir un corredor fins al mar Negre. Per part seva, la Unió Europea segueix preparant sancions al petroli i el gas rus, però el bloc comunitari encara no està preparat per aplicar-les.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
TEMPORADA DE RESULTATS
A nivell empresarial, comença la temporada de resultats del primer trimestre als EUA, amb els comptes dels grans bancs a partir de dimecres (JP Morgan) i dijous (Citi, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Wells Fargo). Recordem que Wall Street tancarà les portes divendres per la Setmana Santa.
Per anàlisi tècnica, salten les alarmes a l'aspecte tècnic del Nasdaq. "Després de girar-se al voltant de la mitjana de 200 sessions, l'aparició d'aquests dos buits baixistes ens mostren la tremenda fortalesa de les vendes en el selectiu tecnològic", indica César Nuez, analista de Bolsamanía.
Per a les properes setmanes tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient un atac als mínims anuals situats als 13.020 punts. Aquests preus són molt importants i és que si els acaba perdent, el més normal és que puguem acabar confirmant un canvi de tendència en ell selectiu", afegeix aquest expert.
En altres mercats, el barril de cru West Texas rebota un 4,53% (98,55 dòlars) i el barril Brent avança un 4,79% (103,2 dòlars), mentre l'euro es deprecia un 0,06% (1,0876) i no recupera el nivell dels 1,09 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 1,43% (1,976 dòlars). Finalment, el bitcoin repunta un 0,79% (40.354 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,71%.