tesoro eeuu
U.S. Department of the Treasury

El rendiment del bo del Tresor nord-americà a 10 anys manté la seva escalada sense frens. Aquest dijous va continuar amb el seu avanç i va sobrepassar el 5%, la cota més alta des del 20 de juliol del 2007 (quan va rendir al 5,029%). Les paraules del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, van ser claus en l'avenç del deute.

I és que el president del banc central va dir en una compareixença al Club Econòmic de Nova York que la política monetària encara no és gaire restrictiva. "Sembla que la política és massa estricta en aquest moment? Hauria de dir que no", va dir Powell, deixant així la porta oberta a noves pujades dels tipus d'interès quan el mercat ja donava per descomptat que s'havia aconseguit el pic.

Tot i que Powell va reconèixer que hi ha signes de refredament de la inflació, va deixar clar que la flexibilització dels preus encara no era suficient per determinar una tendència clara. "La inflació continua sent massa alta, i uns quants mesos de bones dades són només el començament del que es necessitarà per generar confiança que la inflació està baixant de manera sostenible cap a la nostra meta", ha assenyalat.

"Encara no podem saber quant de temps persistiran aquestes lectures més baixes, o on s'estabilitzarà la inflació durant els propers trimestres", va afegir el president de la Fed, apuntalant així la seva teoria que la política monetària podria endurir-se encara més als EUA.

És més, Powell també va aprofitar aquesta compareixença per deixar caure que és possible que calgui desaccelerar el mercat laboral i el creixement econòmic per aconseguir, en última instància, l'objectiu de la Reserva Federal de portar la inflació al 2%.

Segons ha comentat, "l'historial suggereix que un retorn sostenible a la nostra meta d'inflació del 2% probablement requerirà un període de creixement per sota de la tendència i un afebliment més gran de les condicions del mercat laboral".

Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK, apunta que "els comentaris del president de la Reserva Federal van servir per impulsar encara més els rendiments dels bons nord-americans". "Qualsevol que esperés sentir Powell adoptar un to menys agressiu davant el recent augment dels rendiments es va emportar una decepció, quan va indicar que malgrat els recents moviments en les taxes, les condicions financeres probablement encara no eren prou estrictes atesa la contínua fortalesa de l'economia dels Estats Units".

Per part seva, Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management, incideix que Powell "ha emfatitzat que el recent repunt dels rendiments a llarg termini, especialment l'augment de les taxes reals i la contínua recalibració de la prima per termini, ha portat condicions financeres restrictives", encara que "al mateix temps, aquesta evolució pot reduir potencialment la necessitat d'una pujada addicional dels tipus d'interès".

De fet, el president de la Fed "ha emfatitzat que 'està per veure' si els rendiments més alts realment substituiran les pujades addicionals" de tipus d'interès. "Estic segur que Powell no tenia la intenció de crear onades significatives. Però va crear onades de vendes en donar una resposta una mica dura" i dir que la política encara no és massa restrictiva i que el principal risc per a l'economia és la inflació, diu Innes.

Noticias relacionadas

contador