- 5,20
- 0,05%
L'IBEX 35 ha baixat un 0,12%, fins als 9.214 punts. Els bancs han estat els únics valors en positiu d'un índex que ha marcat un mínim intradia als 9.152 punts. Encara que en un moviment similar al de dimecres, ha recuperat posicions a la part final de la jornada.
A Espanya, el més rellevant a nivell empresarial ha estat la pujada de DIA després de culminar la seva ampliació de capital de 605 milions d'euros. Fridman finalment n'ha elevat la seva participació al 75% i els títols de la cadena de supermercats s'han disparat un 39%, fins als 0,189 euros.
A més, el conseller delegat de BME (+0,6%), Javier Hernani, ha comentat que qualsevol altra oferta de compra haurà de millorar el preu i el pla industrial de la plantejada per l'operador borsari SIX.
L'OCDE RETALLA PREVISIONS
A més, l'OCDE ha empitjorat totes les seves previsions per a Espanya i ha apuntat a la incertesa política. L'economia espanyola creixerà aquest any a un ritme del 2%, quatre dècimes menys que el 2018, i es frenarà a l'1,6% el 2020 i 2021, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.
L'organisme ha empitjorat les seves perspectives de creixement, atur, deute i dèficit per a Espanya, en advertir que la incertesa política genera "ambigüitat" a l'àmbit fiscal, segons l'última edició de l'informe Perspectives Econòmiques de l'OCDE. En aquest escenari, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,45% i la prima de risc es manté en 88 punts. A més, l'euro s'aprecia un 0,07%, fins als 1,1080 dòlars.
LA XINA I ELS EUA SEGUEIXEN AL FOCUS
El que passa entre els EUA i la Xina i, en general, tot el que va succeint a l'altre costat de l'Atlàntic, és el que més preocupa ara mateix als inversors. L''assumpte Brexit' ha quedat relegat a un segon pla per fixar l'atenció en la guerra comercial i també en l'impeachment' a Trump, que segueix generant notícies.
Tot i les tensions diplomàtiques dels últims dies entre els EUA i la Xina després de l'aprovació per part del Senat dels EUA d'un projecte de llei que exigeix la certificació de l'autonomia de Hong Kong, el principal negociador de l'acord comercial de la Xina, el viceprimer ministre Liu He, va dir ahir a la nit que segueix sent "cautelosament optimista" a l'hora d'arribar a un acord de 'fase 1' amb els EUA, segons fonts que van assistir a un sopar a Pequín. No obstant això, cada vegada són més fortes les veus que assenyalen que no hi haurà pacte fins al 2020.
"Amb poques novetats econòmiques aquest dijous, el mercat se centrarà en les perspectives que la Xina i els EUA arribin a un acord comercial de 'fase 1' en el futur pròxim o si corre el risc que no es tanqui fins al pròxim any", assenyalen els experts de Danske Bank.
Pel que fa a l'impeachment a Trump, molt s'està parlant avui de les declaracions de l'ambaixador dels EUA a la UE, Gordon Sondland, que va assegurar que va treballar a les pressions a Ucraïna sota la direcció del president. Va haver-hi quid pro quo. I, segons Sondland, la visita a la Casa Blanca del president ucraïnès, Volodimir Zelensky, estava condicionada al fet que obrís una investigació que pogués ajudar a president políticament.
ACTES DE LA FED I BCE
També a l'altre costat de l'Atlàntic, ahir es va conèixer el contingut de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), durant la qual es van retallar els tipus en 25 punts bàsics. Segons aquestes, és poc probable que l'organisme faci una nova rebaixa de tipus d'interès durant els pròxims mesos.
Per la seva banda, el Banc Central Europeu (BCE) considera que la política fiscal ha de contribuir a impulsar el creixement potencial a llarg termini i l'estabilització. No obstant això, creu que les dades econòmiques plantegen dubtes sobre si la debilitat continuarà per més temps. Així es desprèn de les actes de la reunió de política monetària de finals d'octubre, publicades aquest dijous.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"El de menys de la sessió d'aquest dijous al nostre selectiu és si tanquem en números vermells o verds, al meu entendre l'important és que tanquem molt lluny dels mínims de la sessió i que aquesta recuperació es produeix a les portes del suport que tenim als 9.130 punts", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"La perforació d'aquesta referència (els mínims de la setmana passada) haurien estat un nou senyal de debilitat al nostre IBEX. Avantsala d'una nova fuetada baixista que podria dirigir el nostre selectiu a nivells propers als 8.850-8.900 punts. Però no, de moment es pot dir que el suport està aguantant", afegeix aquest expert.
"Encara que tampoc servirà de molt mentre no saltem per sobre de l'important resistència que tenim als 9.307 punts (buit baixista) 9.327 punts (màxims d'aquest dimarts). En aquests 20 punts conflueixen importants resistències de molt curt termini. I mentre a les espera, només cal esperar a veure per on acaba saltant el preu per tenir la confirmació de què pot ser el següent moviment en tendència", conclou Rodríguez.