El mercat de bons continua augmentant la tensió fins a límits insospitats. Els darrers moviments dels bancs centrals i el temor de la recessió han impulsat a l'alça els rendiments, que continuen disparats. El bo alemany (Bund), per exemple, ja supera el 2%, mentre que el bo espanyol a 10 anys ronda el 3,2% i l'italià puja fins als 4,3 punts percentuals, nous màxims dels últims tres mesos. En aquests moments, la prima de risc del bo espanyol és de 113 punts bàsics.
Els rendiments també augmenten a Europa. El bo francès repunta fins al 2,61, mentre que el britànic arriba al 3,79% i el neerlandès se situa al 2,35%. Alhora, el bo portuguès puja per sobre del 3% i el bo grec augmenta fins al 4,6%, dues dècimes més que el dimecres passat.
A l'altra banda de l'Atlàntic, la situació no és millor. El bo a dos anys del Tresor nord-americà, el més sensible als moviments de política monetària, s'ha situat per sobre del 4,2%, màxims dels darrers 15 anys. Pel que fa al bo a deu anys, es troba a nivells no vistos des del 2011, al 3,8%.
"Encara que és probable que estiguem molt més a prop del final de la pujada dels tipus d'interès a nivell mundial que del principi, encara caldrà un pic d'inflació mundial i una caiguda de l'activitat econòmica mundial perquè els rendiments deixin de pujar", ha assenyalat Tom Essaye, de Sevens Report, en una nota als clients que recull CNBC.
Per la seva banda, Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com, indica que la reacció del mercat de bons al 'mini-budget' britànic és “sorprenent”. El canceller (d'Hisenda) ha revelat amplies retallades d'impostos que abandonen qualsevol aparença de disciplina fiscal. Això vol dir més préstecs i més costos d'endeutament. Aquesta no és la reacció que qualsevol canceller vol d'un pressupost, però què més podria esperar?”, explica.
Aquest expert creu que ara els operadors aposten perquè “la relaxació fiscal portarà el Banc d'Anglaterra a adoptar un enfocament molt més enèrgic per a l'enduriment”. "Els mercats indiquen ara un 50% de possibilitats que el Banc d'Anglaterra pugi 100 punts bàsics al novembre", afegeix.
Així mateix, des de Julius Baer creuen que les expectatives de tipus "s'estan apropant a un nivell que no considerem sostenible ni justificat" ateses les "males perspectives de creixement mundial i el ràpid reequilibri del sector de béns". “En altres paraules, ens estem apropant al pic de les expectatives de tipus, però vigilem l'extrem llarg de la corba”, apunta Markus Allenspach, cap de recerca de renda fixa de la companyia suïssa.