- 38,80
- 0,34%
Els bancs han iniciat la setmana amb molta força, cosa que ha catapultat l'IBEX (+0,78%, 9.402,30 punts) fins a la resistència clau dels 9.410 punts. Els valors que més han pujat han estat Bankinter (+4,6%) i Sabadell (+3,77%). Dins del selectiu també han destacat les fortes alces en IAG (+3,7%) i Meliá Hotels (+2,57%). El grup hoteler mallorquí ha anunciat un programa de recompra d'accions valorat en 60 milions d'euros.
A tot Europa, els inversors segueixen pendents del Brexit. I és que, com era d'esperar, dissabte no es va solucionar res. El Parlament britànic va retardar la votació al pla de Boris Johnson, que en principi es pot celebrar aquesta setmana.
Johnson ha demanat una pròrroga (encara que no ha signat la carta enviada a la UE) i vol intentar una nova votació, però tot fa pensar que no tirarà endavant. Alguns líders europeus s'han mostrat reticents a donar més temps a Gran Bretanya, tot i que una sortida ordenada és àmpliament acceptada com l'escenari menys nociu tant per al Regne Unit com per a la UE.
El govern britànic va insistir aquest diumenge que el país abandonarà la UE el 31 d'octubre tot i la carta de Johnson, encara que el diari britànic Sunday Times ha informat que la UE retardarà la sortida fins al febrer de 2020 si el primer ministre no aconsegueix que el seu acord sigui aprovat pels legisladors britànics aquesta setmana.
L'última hora és que el 'speaker' del Parlament, John Bercow, ha rebutjat votar aquest dilluns l'acord amb la UE en considerar que encara no es donen les condicions adequades per fer-ho. En aquest escenari, la lliura esterlina aguanta enmig de la incertesa i cotitza amb lleugeres pujades respecte al dòlar (+0,08%; 1,2981 dòlars).
Un dels factors més positius aquest dilluns ha estat l'optimisme sobre les negociacions comercials entre la Xina i els EUA. El viceprimer ministre xinès, Liu He, ha comentat que s'ha fet un "progrés substancial en molts aspectes" i s'ha establert una base important per a un acord de fase u.
COMIAT DE MARIO DRAGHI
Els mercats asiàtics han tancat mixtes després que l'FMI hagi assenyalat que l'economia Xina podria caure per sota del 6% el 2020. A més, el petroli Brent cau un 1%, fins als 58,80 dòlars, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys avança fins al 0,28% i la prima de risc es manté en 63 punts.
Tot això a l'arrencada d'una setmana durant la qual el Banc Central Europeu (BCE) serà protagonista per la reunió de tipus de dijous. És l'última amb Mario Draghi al capdavant, així que, més que novetats sobre política monetària, el que s'espera és una trobada emotiu i una setmana durant la qual es farà balanç del que han estat aquests anys amb l'italià al capdavant de la institució.
Pel que fa a altres assumptes geopolítics que també centren l'atenció, avui es parla del nou triomf electoral de la ultradreta a Suïssa, alhora que pugen els partits ecologistes. A més, a Xile ascendeixen ja a 10 els morts pels disturbis que han tingut el seu origen en l'intent del govern d'augmentar el preu del metro.
També és notícia el que està succeint amb Catalunya, on els disturbis han continuat durant tot el cap de setmana, tot i que amb molta menys intensitat. El president en funcions, Pedro Sánchez, ha viatjat a Barcelona però no s'ha reunit amb Quim Torra.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Vam començar la setmana millor del que s'esperava, en el sentit que després de no aprovar-se al Parlament britànic l'acord del Brexit a què es va arribar dijous passat, es podia esperar que els mercats comencessin la setmana amb cert nerviosisme. I la veritat és que els diners segueixen entrant a les borses europees i, sobretot, al sector dels bancs. Una cosa que ja hem comentat durant els últims dies que era un fet ja que tenim una clara figura de volta en 'cap i espatlles' invertida en el índex bancari europeu, l'EURO STOXX Banks", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Quant a l'IBEX, aquí el tenim als famosos 9.400-9.410 punts. Però recordeu que es tracta d'un buit baixista setmanal i per tant, per tancar-lo, ha de ser al tancament d'un divendres. Per sobre, tenim una resistència important als 9.500 punts: els màxims del 'reversal' de dijous de la setmana passada, els màxims anuals als 9.588 punts i la zona dels 9.700 punts", afegeix aquest expert.
"Per sota, tenim el buit alcista dels 9.246 punts (gap alcista de dimarts de la setmana passada). En resum, les borses europees segueixen molt forts, però això no treu que en algun moment es corregeixin/drenin els últims excessos. Doncs recordeu que, fins i tot per seguir pujant, necessitem que els preus caiguin (fases de reacció). Però no hi ha dubte que tenim mínims i màxims creixents i així no cau", conclou Rodríguez.