cnmv

Com cada quinze dies, la CNMV va publicar aquest dilluns l'evolució de les posicions curtes en les cotitzades espanyoles durant l'última quinzena. Però aquesta vegada la remesa de dades té una connotació especial: recullen la fotografia final dels baixistes en Banc Popular.

Segons els registres anunciats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors, entre el 26 de maig i el 9 de juny, les posicions curtes acumulades en el capital del banc presidit fins a la setmana passada per Emilio Saracho van recular del 12,06% al 9,77%. I aquí van quedar congelades amb data 6 de juny. Perquè el 7 de juny, un sol dia després, Banc Popular i les seves accions, van passar a ser història.

Semblant descens es va produir després que BlackRock reclamés als baixistes la devolució de 83 milions de títols del banc que la gestora els havia prestat.

L'entitat que fins a la data estava patint el major 'efecte contagi' de les crisis del Popular, Liberbank, no s'està veient especialment aclaparada almenys segons les dades de la CNMV. Durant l'última quinzena els curts s'han mantingut estables amb una posició de l’1,39% del capital. En les dades de la Comissió, cap inversor figura amb una posició igual o superior al 0,5%.

Malgrat que, per exemple, aquesta posició és inferior a l’1,6% de mitjans de maig o de l'1,76% del començament de març, la CNMV va decidir aquest dilluns, abans de l'obertura de la sessió, prohibir l'operativa baixista en les accions de Liberbank durant un mes. Després d'aquesta decisió, els títols de Liberbank es van disparat un 41%.

En altres bancs, els baixistes han saltat de l'1,65% a l’1,95% en Banc Sabadell i del 0,50% al 0,58% en BBVA, mentre que han baixat del 2,12% a l’1,92% en Bankia, del 0,88% al 0,78% en CaixaBank i del 0,69 al 0,29% en Santander. En Bankinter s'han mantingut al 0,40%.

MÉS ENLLÀ DE LA BANCA

Fora del sector bancari, el gran focus dels inversors baixistes o curts, aquells que prenen posicions en un valor a l'espera que el seu preu caigui o per protegir una altra posició alcista o llarga al mercat, se centra en DIA. Els curts han tornat a incrementar la seva presència en el capital de la cadena de supermercats, en passar del 23,56% al 23,89%, una proporció sense precedents i que no té comparació amb cap altra cotitzada espanyola.

Técnicas Reunidas se situa al segon lloc amb una pressió baixista acumulada del 10,63% a data de 9 de juny per sobre del 9,35% del 26 de maig. No tenien una posició tan alta des de començaments de 2016.

Un altre valor assenyalat és la constructora OHL, en què també han tornat a créixer. En concret, del 8,13% al 8,42% del capital. Per contra, els baixistes han donat un respir a Cellnex, en què han reculat del 8,59% al 7,46% del capital.

Noticias relacionadas

contador