• Encara que posteriorment s'ha desplomat fins als 22,42 punts
  • El VIX va marcar el seu mínim històric el passat 24 de novembre als 8,56 punts
broker710344

L'índex VIX de volatilitat, conegut popularment com a índex de la 'por' o del 'pànic', continua registrant un comportament extrem després de registrar aquest dilluns la major pujada diària (115%) de la seva història, fins als 37 punts. Aquest dimarts, ha arribat a disparar-se fins als 50,30 punts abans de l'obertura de Wall Street, s'ha desplomat posteriorment fins als 22,42 punts i ara torna a repuntar un 17%, fins als 43 punts.

Aquest indicador es mou de manera inversa als índexs. És a dir, quan la renda variable cau amb força el VIX es dispara i viceversa. Per exemple, durant la setmana passada es va disparar ja un 62%, mentre la Borsa de Nova York va registrar la seva pitjor setmana dels dos últims anys.

Però durant la jornada d'aquest dilluns, el VIX va repuntar ni més ni menys que l'esmentat 115%, mentre Wall Street va registrar la seva jornada més baixista des d'agost de 2011. Per exemple, el Dow Jones va arribar a desplomar-se un 6%, encara que finalment va cedir un 4,6%. Aquest dilluns, el VIX repunta un 9% i se situa a nivells de 39,95 punts.

Durant bona part del 2017, aquest índex s'ha mantingut de manera inusual per sota de 10 punts, a causa de l’extraordinari comportament de la renda variable nord-americana. Això, al seu torn, s'ha degut al fet que l'economia nord-americana ha registrat un període de creixement amb baixa inflació, conegut popularment com 'goldilocks' (rinxols d'or).

No obstant això, durant els últims dies els inversors han començat a anticipar un repunt de la inflació als EUA, que amenaça amb posar fi a aquest escenari 'ideal' que es va produir el 2017. Això, al seu torn, ha provocat una pujada vertical en el rendiment del deute públic dels EUA que ha provocat els primers 'nervis' entre els operadors.

El VIX va marcar el nivell mínim històric el 24 de novembre de 2017 als 8,56 punts. En qualsevol cas, els analistes ja anticipaven un retorn de la volatilitat el 2018 i el previst repunt de la inflació pot ser l’'excusa' perfecta perquè molts inversors recullin beneficis i les borses protagonitzin una "saludable” correcció tècnica. Les 'víctimes' en aquest cas seran els inversors minoristes que hagin entrat al mercat al 'calor' de la pujada vertical de gener.

Noticias relacionadas

contador