Wall Street segueix caient aquest dimecres després de la recollida de beneficis experimentada al parquet novaiorquès aquest dimarts. El Nasdaq torna a liderar les pèrdues pressionat per Tesla, que segueix l'estela d'Apple. Després d'un 2023 molt positiu, els principals selectius nord-americans van estrenar el nou any amb una nota amarga, ja que l'S&P 500 va retrocedir un 0,57%, mentre que el Nasdaq es va deixar un 1,63% a la primera sessió del 2024. Per el Dow Jones va aconseguir tancar amb un saldo positiu del 0,07% i marcant un nou màxim històric.
- 42.840,26
- -
Aquesta caiguda s'explica per diversos factors, un d'ells va ser la retallada de valoració de Barclays a Apple a causa d'una previsió de demanda menor de l'esperada del seu nou iPhone 15, especialment a la Xina, un dels grans mercats del gegant tecnològic , i a la seva ajustada valoració. Segons la companyia britànica, aquesta situació no només pinta un panorama preocupant per a l'últim telèfon intel·ligent de la companyia, sinó també per al futur iPhone 16, que podria arribar al mercat aquest proper mes de setembre.
Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, destaca que aquest fet va arrossegar el sector tecnològic i va empènyer els inversors a apostar per "sectors de tall més defensiu com les telecomunicacions, l'energia, la sanitat o les utilities". Així mateix, l'augment del rendiment dels bons i la volatilitat del petroli, conseqüència de l'augment de la tensió al mar Roig, també van contribuir a aquests descensos.
Durant aquesta sessió, la pressió baixista està provocada per Tesla, que es deixa més de l'1% després que la xinesa BYD l'hagi superat per primera vegada en vendes de cotxes elèctrics.
Tot i això, alguns analistes destaquen que les correccions a curt termini no són rares en tractar-se d'un mercat que està sortint de màxims i entrant a la temporada de primàries. Cal recordar que el 5 de novembre se celebraran eleccions presidencials als EUA, uns comicis claus per entendre quina serà la relació de Washington amb la Xina durant els propers anys, amb els republicans acusant Biden de submissió davant Pequín i amb l'ombra de Trump tornant a planar-se sobre el país.
AGENDA MACRO
Aquest dimecres es presenta amb dues cites destacades al calendari dels inversors del mercat nord-americà. La més important de totes és la publicació de les actes de la reunió de desembre de la Reserva Federal (Fed), que es coneixeran a les 20.00 hora d'Espanya i que donaran més pistes sobre quina és la postura del banc central després de mantenir els tipus d'interès sense canvis i anticipar fins a 3 retallades de les taxes oficials en aquest conclave. L'eina FedWatch calcula que la primera baixada de tipus es podria donar el març.
Si bé, alguns membres de la Fed com Daly o Williams han assenyalat que és "prematur" parlar de retallades dels tipus d'interès o que, fins i tot si es donen, es mantindran a nivells restrictius, el mercat segueix força optimista en aquest front, per això que aquestes actes podrien reforçar aquest optimisme o temperar els ànims si el to emprat pels funcionaris és més dur del que s'esperava. En aquest sentit, està previst que avui hi hagi declaracions de Tom Barkin, membre del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) i president de la Fed de Richmond.
"És factible que a les actes de l'esmentada reunió no tots els seus membres es mostrin tan favorables a començar a baixar les taxes oficials immediatament, preferint esperar que la inflació s'estabilitzi a prop del 2% abans de començar a actuar . En aquest sentit, creiem que tant la fortalesa de l'economia dels EUA com del seu mercat laboral donen marge de maniobra a la Fed, no sent, de moment, necessària una actuació tan imminent com la que descompten els mercats de bons i accions", assenyala Fernández-Figares.
D'altra banda, l'Institute for Supply Management (ISM) donarà a conèixer a les 16.00 hores d'Espanya el PMI manufacturer de la primera economia del món. El consens espera que la dada de desembre millori fins als 47,1 punts des dels 46,7 punts del novembre, encara que aquesta lectura mantindria el sector en terreny de contracció per catorzè mes consecutiu.
A aquesta mateixa hora també es coneixerà el nombre de llocs de treball oferts del mes de novembre que recull l'enquesta JOLTS (The Job Openings and Labor Turnover Survey), xifra que s'espera que s'hagi mantingut estable respecte a l'octubre, a prop dels 8,7 milions. Fernández-Figares destaca que una xifra superior "podria provocar noves vendes als mercats de bons i accions, ja que suposaria que el mercat laboral nord-americà segueix tensionat, cosa que donaria "munició" a la Fed per mantenir els seus tipus d'interessos oficials alts per més temps". "En sentit contrari, una caiguda rellevant d'aquesta xifra seria acollida amb alleujament i positivament pels inversors", afegeix.
Cal recordar que aquest divendres es publicarà l'informe d'ocupació del mes de desembre, mentre dijous es coneixeran les dades de l'enquesta de la consultora ADP, que tradicionalment serveix d'avantsala o prèvia a aquesta referència.
ALTRES MERCATS
L'euro perd terreny enfront del dòlar (-0,29%, 1,09 dòlars). El cru, mixt. El Brent puja lleugerament fins als 75,94 dòlars, mentre que el barril West Texas cau lleugerament fins als 70,3 dòlars.
L'or retrocedeix amb moderació (-0,66%, 2.060 dòlars), mentre que la plata es deixa una mica més (-1,6%, 23,55 dòlars).
El bitcoin cedeix després de l'estel·lar repunt de dimarts i perd, de moment, els 45.000 dòlars.
El rendiment del bo nord-americà a 10 anys millora fins al 3,978%.