• L'entitat creu que això farà que el fons sigui menys vulnerable a la caiguda dels preus del petroli i el gas
cbnoruega23

El fons sobirà de Noruega, el més gran del món i l'objectiu del qual és garantir les pensions dels noruecs, podria escometre un inesperat moviment. Norges Bank ha enviat una carta al Ministeri de Finances en la qual recomana que el fons modifiqui la seva posició inversora respecte al petroli i al gas. En concret, aconsella deixar d'apostar per aquests valors perquè el fons sigui menys vulnerable a la caiguda dels preus d'aquestes commodities. La notícia no ha deixat ningú indiferent, i és que d'escometre aquesta mesura suposaria desinversions superiors als 30.000 milions d'euros en les empreses petrolieres i gasistes cotitzades.

Les accions petrolieres i gasistes representen al voltant del 6% de la cartera d'actius del fons, és a dir, uns 300.000 milions de corones noruegues

En termes globals, les accions petrolieres i gasistes representen al voltant del 6% de la cartera d'actius del fons, és a dir, uns 300.000 milions de corones noruegues (30.900 milions d'euros al canvi actual). Cal recordar que el fons té participacions rellevants en accions relacionades amb el petroli i gas: Noruega controla l'1% de la petroliera Repsol, el 0,77% de Gas Natural i el 2,96% de Técnicas Reunidas, especialitzada en la construcció de refineries de petroli i plantes de gas.

Precisament aquesta setmana s'ha conegut que Norges Bank, guardià del fons sobirà, havia retallat un 40% la seva inversió en l'enginyera espanyola, venent l'1,6% de Técnicas Reunidas arran del seu recent avís de revisió i de la caiguda del 17% que aquesta notícia va propiciar en les seves accions. La notícia va suposar un autèntic revés per a la companyia en borsa, i el mateix podria passar amb altres empreses petrolieres i gasistes si s'acaba confirmant que el fons noruec retallarà la seva inversió al sector.

La major damnificada seria l'holandesa Royal Dutch Shell, atès que el fons té un 2,3% del capital de la petroliera, i suposa la seva tercera major inversió en borsa. Després de conèixer la notícia, les accions d'aquesta companyia cauen un 2,4%. Però no és l'única, ja que el fons també té una presència significativa en l'accionariat d'altres petrolieres: controla un 1,7% de la britànica BP, i un 0,9% i un 0,8%, respectivament, de les nord-americans Chevron i ExxonMobil. També té participacions significatives en altres petrolieres europees com la italiana Eni (1,7% del seu capital), la francesa Total (1,6%) i la sueca Lundin Petroleum (0,9%).

La notícia ha sacsejat el mercat, i les petrolieres es troben immerses en una espiral de vendes. Així, és significativa la caiguda que registren les accions de Statoil, la petroliera estatal noruega, que cauen un 2% a la Borsa d'Oslo, mentre que Repsol es deixa un 0,57% a l'IBEX 35. La britànica BP retrocedeix un 0,56% a la Borsa de Londres. Per la seva banda, la francesa Total cotitza pràcticament plana.

Segons argumenta Norges Bank, la proposta d'adoptar aquesta mesura, tot i que el fons sobirà noruec està finançat gràcies als ingressos obtinguts amb l'explotació del petroli, se sustenta en l'elevada volatilitat que aporten aquests valors al fons, tenint en compte les constants anades i vingudes de les petrolieres en borsa davant els canvis que experimenta el preu del cru.

En l'esmentada carta, el vicegovernador del banc noruec a càrrec de la supervisió del fons, Egil Matsen, assegura que aquesta recomanació es basa únicament i exclusiva en l'exhaustiu anàlisi dels valors petroliers i gasistes que ha realitzat Norges Bank, i que per res es pot entendre com una opinió sobre la rendibilitat o la sostenibilitat del sector en el futur. "La nostra perspectiva és reduir els riscos per a la riquesa de l'estat", ha explicat, assenyalant que "podem fer-ho millor en no incrementar la nostra exposició als preus del petroli del fons".

El banc sosté que les accions petrolieres i gasistes estan significativament més exposades que altres sectors de la fluctuació del preu del petroli. Així, en els moments en què el preu del cru s'ha mantingut estable, el rendiment d'aquests valors s'ha mogut en línia amb la resta del mercat. No obstant això, quan el preu del petroli cau de forma sostinguda en el temps i durant llargs períodes, la diferència entre els retorns de les accions petrolieres i gasistes i la resta del mercat han estat considerables. Darrerament el rendiment d'aquests valors petroliers i gasistes ha estat "significativament més baix" que la mitjana registrada pel mercat enmig de la caiguda registrada en el preu del petroli, i això és el que ha portat Norges Bank a recomanar la desinversió.

contador