- Repsol ha baixat a prop de l'1,5% després de publicar els seus resultats del tercer trimestre
- Santander, BBVA, Telefónica i CaixaBank han registrat pèrdues properes al 2%
L'IBEX 35 ha baixat aquest divendres un 0,96%, fins a 10.357,80 punts, arrossegat pel negatiu comportament de grans valors com Repsol (-1,49%), que ha publicat resultats, Santander (1,87%) , BBVA (-1,76%) i Telefónica (-1,54%), a més de Gas Natural (-1,41%), CaixaBank (-1,66%) i Iberdrola (-0,54%). No obstant això, l'índex ha aconseguit tancar la setmana amb guanys de l’1,5%.
- 11.656,60
- 0,39%
Després de l'ingrés a la presó d'Oriol Junqueras i vuit ex consellers del Govern català, els inversors interpreten que la crisi catalana va per llarg i que el procés judicial serà un element important de cara a les eleccions autonòmiques del proper 21 de desembre. L'última hora és que el PDeCAT vol impulsar una llista unitària per a aquests comicis, encara que de moment ERC no s'ha pronunciat al respecte.
Mentrestant, més empreses d'anàlisi segueixen reduint la seva previsió de creixement per a Espanya i Catalunya per la incertesa política i l'aturada en l'activitat econòmica a la regió. Funcas (Fundació de les Caixes d'Estalvis) s'ha unit al Govern d'Espanya i ha rebaixat la previsió de creixement per a Espanya el 2018 fins al 2,6% des del 2,7%.
Per la seva banda, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha advertit que el PIB català patirà un impacte d'entre 0,7 punts percentuals i 2,7 punts percentuals per la crisi, cosa que portaria a l'economia catalana a un creixement nul el 2018.
RESULTATS DE REPSOL I AMADEUS
Al capítol de resultats, Repsol (-1,49%) va obtenir un benefici net de 1.583 milions d'euros durant els nou primers mesos de 2017, un 41% més que durant el mateix període de l'any anterior, durant el qual va aconseguir 1.120 milions . No obstant això, el resultat net durant el tercer trimestre va arribar als 527 milions, per sota dels 554 milions que estimaven el consens d'analistes de FactSet. Les seves accions han baixat un 1,49%.
Per la seva banda, el proveïdor de serveis tecnològics per al sector turístic, Amadeus, ha incrementat el seu benefici un 14,7%, fins als 846.700.000 d'euros. Els seus títols han pujat un 1,22% i han estat les segones més alcistes de l'IBEX, després de Grifols, que ha rebotat un 3,57% després de cedir dijous un 4%. En positiu dins de l'IBEX, pocs valors. Tan sols Viscofan (+0,61%), Aena (+0,57%), Colonial (+0,52%), Endesa (+0,39%), Merlin Properties (+0,27%) i Arcelor Mittal (+0,12%).
Tot i que el valor més baixista del dia ha tornat a ser, un dia més, Siemens Gamesa (-3,55%), aquesta vegada perquè el projecte de reforma fiscal que prepara els Estats Units té previst retallar els crèdits fiscals als projectes eòlics que es desenvolupen al país. Sabadell (-2,71%), Acerinox (-2,51%), Mapfre (-2,49%) i DIA (-2,37%) també han registrat caigudes destacades.
Al Mercat Continu, GAM ha repuntat un 5,4%, seguit d'eDreams (+3,6%). En negatiu, Oryzon Genomics ha baixat un 2,9% i Inypsa, un 2,8%. En altres indicadors destacats, la prima de risc d'Espanya ha baixat un 2,5%, fins a 110,60 punts, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cau un 2%, fins a l’1,47%. Al mercat de divises, l'euro cau un 0,4%, fins a 1,1610 dòlars. Per la seva banda, el petroli Brent avança un 0,5%, fins a 60,90 dòlars, i es manté a prop dels seus màxims dels últims dos anys.
ATUR A ESPANYA I ELS EUA
També aquest divendres s'ha conegut les dades d'atur a Espanya. El nombre d'aturats va repuntar a l'octubre, com és habitual en la sèrie històrica. No obstant això, ho va fer amb més força que l'any interior, en pujar en 56.844 el nombre de persones registrades en els serveis públics d'ocupació (SEPE, antic INEM). Així, el total de desocupats registrat va escalar fins als 3.467.026 aturats. Catalunya va encapçalar aquest creixement durant l'últim mes, després del referèndum de l'1 d'octubre encara que també després de les restes de la campanya turística de l'estiu.
Als Estats Units, l'economia va crear 261.000 llocs de treball a l'octubre, una xifra lleugerament inferior als 310.000 llocs de treball anticipats, però suficient per confirmar la fortalesa del mercat laboral després de l'efecte negatiu dels huracans de setembre. La taxa d'atur ha baixat fins al 4,1% des del 4,2%, mínims dels últims 17 anys. El Dow Jones marca un nou rècord, impulsat també pels guanys d'Apple.
D'altra banda, els bancs centrals han estat protagonistes aquesta setmana després de la pujada de tipus del Banc d'Anglaterra i la nominació de Jerome Powell per presidir la Reserva Federal dels EUA (Fed). El seu repte serà evitar ser una 'titella' de Donald Trump al capdavant del banc central més poderós del món. Per la seva banda, la lliura està pràcticament plana respecte a l'euro després de caure amb força aquest dijous, dia en què el Banc d'Anglaterra va pujar el 'preu del diner' per primera vegada en una dècada.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"L'última sessió de la setmana ens deixa un sabor agredolç. D'una banda, l'índex no ha estat capaç de confirmar en espelmes setmanals per sobre de la resistència clau, els 10.410-10.420 punts als quals hem estat fent referència durant les últimes setmanes i que es correspon amb els màxims de setembre. De fet, acabem dibuixant una espelma setmanal que tanca molt lluny de màxims i això no és precisament un senyal de fortalesa", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.
"Però d'altra banda, és cert que tot i les caigudes aquestes poden formar part del típic suport (o retrocés temporal) a la part superior del canal baixista dels últims sis mesos, ara suport i abans resistència. Fins i tot es pot dir que almenys tenim mínims i màxims creixents de curt termini i és cert. Després, a manera de resum i tot i que no tinguem la confirmació en espelmes setmanals de la superació de resistències, es pot dir que no està tot perdut, ni de bon tros" , conclou aquest expert.