- Els bancs han estat els valors amb pitjor comportament
- Només dues companyies han tancat en positiu aquest dilluns
La setmana no ha començat gens bé per a l'IBEX 35, que ha caigut un 1,24% fins als 10.842,4 punts, la caiguda més pronunciada des del maig. El selectiu torna a perdre els 10.900 a causa del mal comportament que han tingut els grans valors, dels quals destaca el sector bancari i les seves caigudes. Només dues companyies han tancat en positiu.
Aena ha estat el valor que ha registrat la major caiguda, després de cedir un 2,75%. Però la compra de Banc Popular la setmana passada segueix passant factura al sector bancari espanyol i, de fet, el segon valor que més ha caigut ha estat Caixabank (-2,05%).
Els dos grans bancs del selectiu també han tancat amb importants caigudes, BBVA s'ha deixat un 1,45% i Banc Santander, un 0,9%. Les caigudes han estat superiors en el cas de Banc Sabadell, que ha cedit un 1,65%, la mateixa pèrdua que ha registrat Bankia. I Bankinter s'ha deixat un 1,1%.
Tampoc ha estat bona sessió per a la resta de blue xips del selectiu. Important caiguda per a Inditex, que s'ha deixat un 1,68% fins als 35,79 euros. La companyia tèxtil presentarà els seus resultats aquest dimecres. Per la seva banda, Telefónica ha cedit un 0,4% fins als 10 euros. La caiguda d'Iberdrola ha estat més gran (-1,86%), cosa que ha fet que sigui el tercer valor amb pitjor comportament.
D'altra banda, Técnicas Reunidas ha estat el valor que més ha pujat, un 1,45% fins als 34,21 euros. El segueix, encara que amb una pujada molt més suau, DIA, que s'ha revalorat un 0,49%. Finalment, Abertis s'ha mantingut pla als 16,33 euros.
Al Mercat Continu, aquest dilluns un dels protagonistes ha estat Pescanova. La companyia va tornar a borsa el passat dimecres i després d'un mal inici, el valor es comença a recuperar. Aquesta sessió ha pujat un 180,82% fins als 1,23 euros. Durant els seus primers dos dies de cotització va cedir més d'un 90%.
Liberbank ha estat un altre dels grans valors. L'entitat s'ha disparat un 41,18% fins als 0,96 euros, després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) hagi anunciat que prohibeix realitzar vendes en curt i operacions similars pel que fa al valor amb efectes immediats i pel termini d'un mes. El principal motiu d'aquesta decisió ha estat l'evolució durant els últims dies de la cotització de l'acció de Liberbank.
ALTRES MERCATS
La resta de borses del Vell Continent han tancat en negatiu, tot i que l'índex espanyol ha estat el que ha liderat les caigudes. El CAC 40 de França s'ha deixat un 1,12%, després de la primera volta de les eleccions legislatives al país on ha guanyat 'En Marxa'. Per la seva banda, el DAX 30 alemany ha caigut un 0,98% i el FTSE 100 de Londres ha cedit un 0,21%.
Mentrestant Wall Street cotitza amb caigudes properes a l'1% en el cas del Nasdaq. Els tres principals índexs de la Borsa de Nova York es veuen llastats pel mal comportament que estan tenint els valors tecnològics. Els inversors estaran atents a la reunió de la Reserva Federal i a la decisió dels tipus de dimecres.
Al mercat de matèries primeres, el preu del petroli puja un 1,3% de mitjana, després de les declaracions del ministre de l'Aràbia Saudita. La crisi entre Aràbia Saudita, Egipte, Emirats Àrabs i Bahrain i Qatar no afectarà el preu del petroli, segons ha declarat el ministre d'Energia de l'Aràbia Saudita, Khalid A. Al-Falih, en declaracions a la CNBC. "Dins el mercat de l'energia, no hi ha canvis", ha dit Al-Falih. En el cas del barril de Brent, la pujada és de l’1,2% fins als 48,73 dòlars. D'altra banda, el barril de West Texas, de referència als EUA, avança un 1,33% fins als 46,44 dòlars.
Pel que fa a l'euro, la divisa europea puja lleugerament en el seu canvi contra el dòlar i es negocia per 1,1202 'bitllets verds'.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que es pot dir que ja són tres les setmanes en què l'IBEX 35 s'està desplaçant lateralment dins el rang de preus comprès entre els 10.760-10.800 punts com a suport i els 11.000-11.050 punts com a resistència.
"El cas és que cada vegada que sembla que anem a trencar per dalt els preus s'acaben girant a la baixa i viceversa, això és el que passa amb els moviments laterals que són molt erràtics i generen nombrosos senyals falses", explica l'expert.
El volum decreixent de les últimes sessions ens fa pensar que podríem sortir amb força d'aquest lateral en qualsevol moment, encara que la pregunta del milió de dòlars és per on? "Com sempre ens agrada recordar, no us avanceu el mercat. Deixeu que sigui el preu que ens digui què vol fer, trencant a la baixa la base del moviment o saltant per sobre de la part superior", apunta Rodríguez.
"Seguirem fixant-nos en BBVA, que com a bon títol avançat de l'IBEX 35, podria confirmar figura de volta per sobre de la resistència dels 7,6 euros", conclou.