riksbank, suecia, sueco, banco central
Riksbank.

El Riksbank ha baixat els tipus d'interès en 25 punts bàsics a la reunió de setembre, fins al 3,25%, com s'esperava, i avança més baixades: "Si les perspectives d'inflació i activitat econòmica es mantenen sense canvis, el tipus d'interès oficial també es podria retallar a les dues reunions de política monetària restants d'aquest any", que se celebraran al novembre i al desembre.

De fet, al comunicat, l'organisme suec creu que és possible que en una d'aquestes reunions es produeixi una retallada de 50 punts bàsics. A més, la previsió indica una o dues retallades més dels tipus durant el primer semestre del 2025.

Espera que el tipus d'interès oficial es retalli "a un ritme clarament més ràpid que al comunicat anteriorment, fet que contribueix a un dinamisme més gran de l'activitat econòmica i a una taxa d'inflació propera a la meta".

"En conjunt, aquests canvis impliquen un gir relativament important de la política monetària cap a una direcció més expansiva, cosa que millorarà les finances de les llars i facilitarà la inversió de les empreses", afegeixen.

Tot i això, reconeix que les perspectives d'inflació i activitat econòmica "són incertes", ja que hi ha riscos vinculats, per exemple, a la recuperació de l'economia sueca, a la inestabilitat geopolítica i al tipus de canvi de la corona, "que poden portar a un desenllaç diferent per a la inflació i l'orientació de la política monetària”.

Els experts d'Oxford Economics destaquen que el Riksbank "ha deixat clar que l'episodi d'alta inflació a Suècia s'ha acabat i que l'equilibri de riscos ha canviat i ara hi predominen els riscos a la baixa per al creixement, en lloc dels riscos a l'alça" per a la inflació".

Pensen que hi haurà dues retallades de tipus més aquest any amb una probabilitat cada vegada més gran que el de novembre sigui de 50 punts bàsics, cosa que reduiria el tipus d'interès oficial de final d'any al 2,5%.

"El Riksbank ha retallat els tipus en 25 punts bàsics per tercera vegada aquest any, però el que és més important, ens està dient que la feina està lluny d'acabar", apunten a ING. Per a ells, "el sorprenent és que creu que la política s'ha d'inclinar en una direcció més expansiva". I expansiva "no és una paraula que se senti pronunciar avui dia a molts bancs centrals".

"Estem d'acord que una recuperació econòmica més gran a Suècia depèn en gran mesura de la ràpida aplicació de retallades de tipus", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador