Wall Street comença la setmana reculada, amb el focus posat en el rendiment dels bons del Tresor nord-americans. La rendibilitat del bo a 10 anys avança fins al 2,76% i es dirigeix ràpidament cap al 3%, mentre els rendiments de les referències a 5 i 30 anys romanen invertits, cosa que afecta sobretot el Nasdaq, l'índex de la tecnologia.
- 42.840,26
- -
Els bons estan anticipant un creixement econòmic més baix als EUA, a causa de l'elevada inflació que s'ha instal·lat a l'economia nord-americana. Això ha obligat la Reserva Federal (Fed) a canviar la seva política monetària pro-estímuls.
Diversos membres del banc central i les actes de la darrera reunió del banc central van mostrar a la setmana passada que la Fed apujarà els tipus en 50 punts bàsics durant les dues properes reunions, i que començarà a reduir el balanç d'actius en uns 95.000 milions de dòlars mensuals a partir de maig.
El mercat anticipa ja que els tipus d'interès acabaran l'any a nivells del 2%-2,5%, cosa que, unida a la reducció del balanç, situarà la política monetària en una postura neutral o gairebé restrictiva per al creixement. La Fed té una missió difícil al davant, ja que pujar els tipus per contenir la inflació pot valer de poc per solucionar els dos principals problemes del mercat: la guerra a Ucraïna i la política de 'tolerància zero' amb la Covid a la Xina.
Aquestes dues variables, que escapen al control de la Fed, seran determinants per al rumb de la inflació el 2022, que s'ha convertit en la principal variable que vigilaran els inversors als propers mesos. Així, la dada d'IPC que es publica aquest dimarts serà vital per als índexs. El consens anticipa una pujada mensual dels preus de l'1,2% fins al 8,5% interanual.
PROBLEMES PER A LA TECNOLOGIA
"La reversió del flux de fons -d'injectar a drenar- de la Fed canvia moltes coses i el mercat ja ha començat a notar-ho. Igual que percep el canvi de to dels indicadors macro, tot i que encara sigui una mica incipient. I la superior prima de risc per la invasió d'Ucraïna i l'agreujament de la inflació que se'n deriva”, expliquen des de Bankinter.
"L'spread (diferencial) 2-10 anys nord-americà és la referència que cal monitoritzar perquè brinca ja amb el risc: entra i surt de negatiu segons el to de la sessió, transmetent l'avís que el context pot estar canviant pel que fa al cicle econòmic", afegeixen aquests experts.
En aquest escenari, els valors que més estan patint a la borsa són els associats al creixement, i en especial la tecnologia. La pujada dels rendiments dels bons afecta la seva valoració a llarg termini, i per això les 'mans fortes' estan apostant per valors defensius i associats a les matèries primeres. Els inversors no han de refiar-se de la recent recuperació de les borses, han advertit els estrategs de Bank of America.
RÚSSIA ES CONCENTRA EN EL DOMBÀS
Sobre la guerra a Ucraïna, Rússia continua amb les seves matances indiscriminades contra la població civil, mentre reagrupa les seves forces per llançar una gran ofensiva a l'est del país. L'objectiu de Putin és controlar el Dombàs i establir un corredor fins al mar Negre que permeti establir un cinturó de seguretat reforçat sobre la regió fronterera. La probabilitat d'un alto el foc o algun tipus de treva és baixa a curt termini.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
TEMPORADA DE RESULTATS
A nivell empresarial, comença la temporada de resultats del primer trimestre als EUA, amb els comptes dels grans bancs a partir de dimecres (JP Morgan) i dijous (Citi, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Wells Fargo). Recordem que Wall Street tancarà les portes divendres per la Setmana Santa.
D'altra banda, Twitter cau a prop del 2% després que Elon Musk hagi confirmat que no entrarà al consell de la xarxa social, tal com s'havia especulat al principi després d'haver comprat el 9% del capital.
En altres mercats, el barril de cru West Texas es deixa un 3,8% (94,50 dòlars) i el barril Brent cau un 3,55% (99,13 dòlars), mentre que l'euro s'aprecia un 0,08% (1,0885). A més, l'unça d'or avança un 1,06% (1.966 dòlars). Finalment, el bitcoin s'enfonsa un 5,44% (40.889 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys continua la seva escalada fins al 2,75%.