ibex portada mercados bolsa

El programa de Govern anunciat aquest dilluns per PSOE i Podemos ha donat la punta a l'Ibex en el tancament de 2019. El selectiu ha acabat aquesta última sessió de l'any amb caigudes del 0,66% i lluny dels màxims, que estaven en 9.700 punts (9.549 punts). Endesa, Viscofan, Naturgy o Telefónica han estat entre els pitjors títols de la jornada, mentre que en el costat positiu han destacat MásMóvil, Mediaset o ACS. El selectiu espanyol ha saldat finalment aquest any amb pujades del 11,8%, molt per darrere de les alces del 25% de la resta de places europees. Al final, 2019 ha estat fluix per a l'Ibex i 2020 promet ser-ho també. Els experts anticipen que la incertesa política, que li ha penalitzat aquest any, també ho farà el pròxim, i auguren pujades molt limitades per a l'índex espanyol.

  • 11.720,90
  • -1,50%

"La presentació del programa de govern no ha assegut massa bé al mercat. Destacar que algunes de les mesures anunciades afecten directament sectors/empreses cotitzades, així com al mercat en el seu conjunt, encarint el cost de la contractació, entre altres aspectes. Sent ara molt més senzill que fa uns anys per a l'inversor particular optar per invertir en altres mercats, tant de manera directa com a través de diferents tipus de fons, és possible que les esmentades mesures acabin per condicionar el comportament i l'activitat de la bossa espanyola, alguna cosa que es veurà si és així amb el temps", expliquen els experts de Link Securities en el seu informe diari.

2019 ha estat marcat per dos assumptes principals: els Estats Units i la Xina i el Brexit. L'any acaba amb tots dos pràcticament 'tancats', però això no vol dir que aquests temes no vagin a estar molt presents l'any que ve.

Segons les últimes informacions, els EUA i la Xina signaran la setmana vinent el seu acord de 'primera fase'. No obstant això, els analistes adverteixen que els queda molt per discutir en 2020 per a tancar un acord definitiu, alguna cosa que no veuen en absolut fet.

L'altre gran tema ha estat Regne Unit i la seva sortida de l'UE. Finalment, el triomf de Boris Johnson ha desbloquejat la situació, però els experts avisen que el termini per a negociar un acord comercial amb Europa (fins a desembre de 2020) és molt limitat i no descarten que finalment Regne Unit acabi deixant el bloc sense un pacte, és a dir, un *Brexit dur, la qual cosa no agradaria res al mercat.

Així doncs, l'any que ve portarà també incerteses, però la majoria de les signatures d'inversió coincideixen que hi ha un aspecte clau, un element que serà determinant en 2020, i no és un altre que les eleccions presidencials de novembre als EUA. Amb Donald Trump buscant ser reelegit, el previsible és que tot tracti de 'subjectar-se' perquè vagi bé. És a dir, que el president dels EUA intentarà evitar situació desagradables (incloses les caigudes en les bosses) per a presentar un panorama que faciliti la seva reelecció.

I GHOSN ES FUGA...

I, enmig de tot això, l'any acaba amb una notícia que està donant la volta al món. El que fora president de Nissan, Carlos Ghosn, s'ha escapolit. Ghosn, que estava esperant per a ser jutjat al Japó, ha confirmat aquest dimarts que ha deixat el país i que es troba al Líban.

"Ara estic al Líban i ja no seré ostatge d'un sistema de justícia japonès manipulat en el qual es presumeix la culpabilitat, la discriminació és rampant i es neguen els drets humans bàsics, en flagrant menyspreu de les obligacions legals del Japó en virtut del dret internacional i els tractats que està obligat a respectar", ha dit Ghosn en un comunicat.

Pel que fa a les dades macro, poques novetats avui més enllà de l'activitat manufacturera xinesa, que va superar lleument les expectatives en aconseguir els 50,2 al desembre. Els economistes esperaven una dada de 50,1. Finalment, recordar que avui l'Ibex tancarà a les 14 hores, igual que altres borses europees. Wall Street opera en el seu horari normal. Demà tancaran totes les places per Any Nou.

Noticias relacionadas

contador