gasoducto cfe

El preu del gas continua disparat a Europa. Aquest dimarts, els futurs de gas natural TTF holandès pugen un 11,369% enmig d'interrupcions parcials de la producció i nous riscos de vagues, cosa que ha revifat els temors sobre el subministrament.

En aquest sentit, el gasoducte submarí "Baltic Connector", situat entre Estònia i Finlàndia a través del Mar Bàltic, ha quedat temporalment fora de servei a causa d'una sospita de fugida.

"Basant-nos en les observacions, se sospitava que l'oleoducte marí entre Finlàndia i Estònia tenia una fuita", ha dit Gasgrid Finland, operador del sistema de gas finlandès, en un comunicat. "Les vàlvules de l'oleoducte marí ara estan tancades i així s'atura la fugida".

L'operador finlandès no ha donat cap raó que expliqui la fugida i ha indicat que està investigant l'incident juntament amb Elering, operador estonià. Si la caiguda de pressió detectada es deu a una fuita que ha causat danys a la canonada, els treballs de reparació podrien trigar "almenys diversos mesos" depenent de la naturalesa del dany, segons Gasgrid Finland.

Tot i això, el president de Finlàndia, Sauli Niinistö, ha avançat que els danys causats tant al gasoducte "Baltic Connector" com al cable de comunicació que connecta el seu país amb Estònia són "el resultat d'activitat externa".

A això també cal afegir-hi l'esclat de la guerra a Israel, que ha provocat que Chevron tanqui temporalment el subministrament de gas natural des del camp de Tamar.

"El mercat sembla massa nerviós, amb el record del xoc de l'any passat encara fresc. Tot i això, Europa està ben preparada per a l'hivern amb l'emmagatzematge ple fins a la vora i la competència pel gas natural liquat atenuada ateses les alternatives àmplies i de menor cost”, ha comentat Norbert Rücker, director d'economia i investigació de propera generació de Julius Baer.

Així mateix, el preu del gas natural ha tornat a pujar davant dels nous riscos de vaga a les instal·lacions d'exportació a Austràlia, que potencialment limiten el subministrament de gas natural liquat als compradors globals.

"Aquest nerviosisme sembla injustificat atesa la sòlida situació de l'oferta. Europa està ben preparada per a l'hivern. L'emmagatzematge és ple fins al límit i si bé els treballs de manteniment inesperadament pronunciats de Noruega i els menors fluxos relacionats van evitar la situació de desbordament del emmagatzematge el mes passat, aquest escenari encara no es pot descartar les properes setmanes abans que un repunt en la demanda de calefacció comenci a reduir els nivells d'emmagatzematge", ha afegit l'estrateg de Julius Baer.

A més, ha ressaltat que "l'excés de subministraments s'està emmagatzemant en enormes llocs d'emmagatzematge a l'oest d'Ucraïna, cosa que proporciona una protecció addicional per a la seguretat. La demanda europea de gas natural segueix una mica deprimida cíclicament i estructural, amb el creixement de les energies renovables compensant el consum de combustible a les centrals elèctriques i amb la demanda de productes químics bàsics i de la indústria pesada parcialment coberta per l'augment de les importacions”.

Noticias relacionadas

contador