china dl flag asia
Pixabay

La Xina ha decebut el mercat amb el creixement de la seva economia durant el segon trimestre. L'Oficina Nacional d'Estadístiques del país ha reportat aquest dilluns un augment del Producte Interior Brut (PIB) durant el període d'abril a juny del 4,7% interanual, xifra que ha quedat molt lluny de les expectatives del consens d'analistes, que projectava una millora del 5,1%. El resultat? Importants caigudes a les borses.

En concret, l'índex Hang Seng de Hong Kong s'ha enfonsat un 1,22%, mentre que el CSI 300 de la Xina al final s'ha mantingut estable, tot i que registrava pèrdues durant tota la sessió. I és que no només el PIB, que va créixer el 5,3% interanual al primer trimestre, ha estat pitjor del que s'esperava.

Les vendes al detall del juny tampoc no han complert les estimacions, ja que han augmentat un 2% en comparació amb el pronòstic de creixement del 3,3% del consens. Cal recordar que les vendes al detall van augmentar el 3,7% al maig.

Tot i això, la producció industrial ha superat les expectatives en millorar en un 5,3% al juny respecte a l'any anterior, per sobre del que esperava el consens, que apuntava a un creixement del 5%.

"Hem de treballar més dur per revitalitzar el mercat i estimular l'impuls intern", ha dit l'Oficina Nacional d'Estadístiques xinesa en un comunicat, que també ha aprofitat per demanar esforços que permetin "consolidar i millorar l'impuls per a la recuperació i el creixement econòmics, per tal de garantir el desenvolupament sostingut i sòlid de l'economia".

Els experts no han trigat a valorar aquestes xifres, i per exemple des d'Oxford Economics apunten que les dades continuen mostrant que no hi ha “senyals de recuperació del consum”. Parlen d'"estancament" del creixement del crèdit a les llars, i expliquen que la baixa confiança dels consumidors i les "altes" taxes d'estalvi personal "tampoc suggereixen que hi hagi senyals d'un canvi a curt termini".

Per això, a la companyia britànica esperen que l'economia de la Xina "creixi a un modest ritme seqüencial inferior a l'1,0% durant la resta de l'any, per a un creixement anual del 4,8% que encara no arriba a l'objectiu oficial del 5%".

L'analista sènior de Swissquote Bank, Ipek Ozkardeskaya, comenta per part seva que el "decebedor" PIB de la Xina és una "mala notícia", i es fa ressò de la important reunió del Partit Comunista d'aquesta setmana a Pequín. Els principals líders de la Xina es reuniran en una cita molt esperada, coneguda com a Tercer Ple, i els analistes esperen que aquesta trobada se centri en àrees com els alts nivells de deute dels governs locals i l'impuls a la manufactura avançada.

"El Partit Comunista celebrarà una reunió per abordar aquests problemes i podria presentar algunes mesures per ajudar a donar una mica d'esperança als inversors, especialment mesures per aturar la sagnia a l'enfonsat mercat immobiliari i mesures per impulsar encara més la producció per compensar pel feble despesa dels consumidors", detalla Ozkardeskaya.

En qualsevol cas, només les borses xineses han caigut. Altres mercats de la regió Àsia-Pacífic, que semblaven seguir la mateixa estela finalment s'han girat, alhora que els inversors avaluaven l'impacte que podria tenir l'intent d'assassinat de l'expresident dels Estats Units Donald Trump, que es presenta a les eleccions del novembre, durant un míting aquest cap de setmana.

Al Japó, les borses estan tancades per festiu, però a Corea del Sud els dubtes, que tenallaven l'operativa, s'han acabat dissipar, de manera tant el Kospi com el Kosdaq, de petita capitalització, han finalitzat amb pujades. En el cas del primer, del 0,14% fins als 2.860,92 punts, mentre que el segon ha guanyat un 0,3% fins als 852,88, de manera que ha trencat la ratxa de pèrdues de tres dies.

I l'S&P/ASX 200 d'Austràlia ha ampliat els guanys per tercer dia consecutiu, després d'avançar un 0,73% fins als 8.017,6 punts, i tocant un nou màxim històric.

contador