ep archivo   imagen de una plataforma de gas y petroleo frente a la costa de libia en el
Antonio Sempere - Europa Press - Archivo

En les darreres tres sessions, tant el Brent com el WTI han acumulat avenços superiors al 7%. A les tensions a l'Orient Mitjà se sumen els possibles talls de subministrament a Líbia. Tot i això, aquest dimarts, la cotització del petroli es pren una pausa, registrant lleus caigudes que no arriben a superar el 0,3% (barril Brent: 81,14 dòlars; barril WTI: 77,05 dòlars).

  • 72,75$
  • 1,59%

Les informacions assenyalen una aturada en la producció petroliera líbia a causa dels enfrontaments polítics. El Govern amb seu a Trípoli, reconegut internacionalment, vol substituir l'actual governador del banc central. Tot i això, el govern no reconegut de l'est de Líbia dona suport al governador actual i ha amenaçat d'aturar la producció de petroli en resposta a "atacs a la direcció i els treballadors del Banc Central de Líbia".

Com expliquen els experts d'ING, “això és important per al mercat petrolier, ja que Líbia produeix entre 1,1 i 1,2 milions de barrils diaris. La seva importància per als preus dependrà de la durada de la interrupció. Una interrupció perllongada deixarà al mercat en un dèficit més profund”.

"El preu del barril està provant a l'alça la mitjana mòbil de 200 dies, on veu una forta resistència. El rang de 78-80 dòlars per barril acull ofertes que es podrien liquidar amb tensions creixents de tota mena, però les preocupacions per la desacceleració del creixement mundial probablement mantindran l'alça limitada per sobre d'aquest rang a mitjà termini", afegeix Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Cal destacar que la Missió de Suport de les Nacions Unides a Líbia (UNSMIL) ha convocat "totes les parts involucrades en la crisi del Banc Central de Líbia" per a una reunió d'emergència a causa del "risc de precipitar el país al col·lapse financer i econòmic".

En un comunicat, advoca per assolir un consens, "abstenir-se d'utilitzar la principal font d'ingressos del país amb finalitats polítiques" i "suspendre totes les decisions unilaterals relacionades" amb el banc central, ja que considera que "tindrà un cost per al poble" libi a l'hora de resoldre la crisi perllongada i corre el risc de precipitar el col·lapse financer i econòmic del país”.

Aquest dimarts, el petroli retrocedeix lleument després dels forts guanys de les tres sessions anteriors propiciades per les expectatives de retallades de tipus d'interès als Estats Units, que podrien impulsar la demanda de combustible. A això s'hi han sumat els atacs militars entre Israel i Hezbol·là al Líban durant el cap de setmana que amenacen amb un conflicte més ampli a l'Orient Mitjà que podria interrompre el subministrament d'aquesta regió productora clau.

Noticias relacionadas

contador