ep archivo   janet yellen secretaria del tesoro de estados unidos
ALEX WONG - Archivo

El preu del petroli tipus Brent, de referència a nivell mundial, prossegueix amb la seva escalada alcista després de superar aquest dimarts a primera hora els 95 dòlars per barril, màxims dels darrers 10 mesos.

El cru ha encadenat uns quants mesos de pujades consecutives, amb guanys del 30%, impulsat per les retallades de producció de l'OPEP+, que n'han reduït l'oferta mundial.

En aquest escenari, la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, espera que el preu del petroli "s'estabilitzi, però haurem d'estar-hi atents", segons ha comentat en declaracions a CNBC.

A més, ha afegit que "la recuperació de la Xina i la continuació de les retallades de producció per part d'Aràbia Saudita han elevat una mica els preus del petroli. Estem monitoritzant la situació molt de prop".

Finalment, ha recordat que l'alliberament de reserves estratègiques fet pels EUA en el passat en situacions similars ha contribuït a rebaixar el preu del cru.

I és que aquesta variable s'ha convertit en un nou 'mal de cap' per als bancs centrals, que volen finalitzar el cicle d'enduriment monetari sense reduir gaire el creixement econòmic.

Tot i això, aquest nou repunt del petroli els pot obligar a apujar encara més els interessos, o a mantenir-los als nivells actuals per més temps del previst, per contenir les expectatives d'inflació a llarg termini. I això és negatiu per a l'economia.

ELS 100 DÒLARS, AL PUNT DE MIRA

El ral·li alcista del petroli ha fet que el mercat esperi ja un preu de 100 dòlars a curt termini.

"La correcció del petroli, tant en el cas del Brent com el WTI, va començar el març del 2022 i el va portar a uns preus raonables, però ara ja podem dir que ha finalitzat", afirma contundent César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch. Tècnicament també creu que el cru va camí dels 100 dòlars el barril.

Bank of America reconeix que si l'OPEP+ manté les retallades actuals de l'oferta fins a finals d'any, en un context de demanda positiva a Àsia, "els preus del Brent podrien superar els 100 dòlars el barril abans del 2024".

Ostrum AM també estima que el cru s'acostarà ràpidament a aquest preu, mentre que RBC es mostra més mesurat i reconeix que els 100 dòlars no són el seu escenari base.

"Ningú dubta que la decisió de l'OPEP+ (sobre la producció de petroli) del mes passat mantindrà el mercat del petroli molt ajustat al quart trimestre", afirma Edward Moya, analista d'Oanda, que reconeix que "apostar pel petroli s'està convertint en una de les operacions favorites de Wall Street”.

Noticias relacionadas

contador