El petroli Brent espera amb lleugers guanys i als 75,10 dòlars per barril la decisió de l'OPEP+ sobre un possible augment de la producció de cru. A l'abril, el cartel va acordar un pla per elevar a 2,1 milions de barrils diaris el bombament de cru entre els mesos de maig i juliol, però el ministre d'Energia d'Aràbia Saudita va mantenir la incertesa respecte si el grup n'hi afegirà més subministraments més endavant aquest any, per mantenir el ritme de l'accelerada recuperació global.
- 72,81$
- -0,68%
L'OPEP i els seus aliats han passat més d'un any rescatant els preus des de mínims històrics i sumant subministraments cautelosament, cosa que ha portat el preu del Brent a nivells de 75 dòlars, màxims de 2019 i que suposa una pujada del 370% des dels mínims d'abril de 2020, en ple Gran Confinament. El 2021, el preu ha pujat un 47%.
"No obstant això, ara la història està canviant: el mercat petrolier es dirigeix cap a un dèficit. Deixar que el mercat se sobreescalfi posa en risc la recuperació, tot i que també cal gestionar el doble risc que els subministraments iranians tornin a estar operatius en cas de recuperar-se l'acord nuclear de 2015 (més oferta, estimada al voltant d'un milió de barrils diaris) i el virus i les seves variants cobrin força (menys demanda)", destaquen des de Renta 4.
"A principi, l'OPEP+ té previst mantenir estable la producció a partir del mes de juliol i fins a abril de 2022 (encara 5,8 milions de barrils per sota dels nivells pre-pandèmia, encara que l'ajust d'oferta inicial va arribar a 9,7 milions de barrils), si bé la pressió per seguir afegint producció al mercat és creixent a mesura que la demanda es recupera", afegeixen aquests analistes.
"Per països, Rússia i Kazakhstan podrien estar a favor de promoure nous augments d'oferta mentre que l'Aràbia Saudita i Kuwait adoptarien per una posició mai cauta. El mercat espera un increment al voltant de 550.000 barrils diaris, que suposen al voltant d'un 10% de la capacitat pendent encara de tornar al mercat", conclouen.