ep archivo   nombre de norges bank en la fachada de su sede en oslo
NORGES BANK - Archivo

El Comitè de Política Monetària i Estabilitat Financera del Banc de Noruega ha decidit elevar els tipus d'interès des del 4,0% al 4,25%. La governadora del Norges Bank, Ida Wolden Bache, ha avisat, a més, que "la necessitat d'un ajustament addicional depèn de l'evolució econòmica" i ha anticipat que és possible que hi hagi "una pujada addicional dels tipus oficials, molt probablement el desembre".

El banc central remarca al comunicat en què explica la seva decisió que la inflació "és alta i notablement per sobre de l'objectiu del 2%", i diu que una inflació persistentment alta "imposa costos substancials a la societat". Per això el Comitè considera que es necessita una taxa d'interès "una mica més alta" per reduir la inflació a l'objectiu "dins d'un horitzó raonable", i per això anticipa un enduriment més gran en la seva política monetària.

"El creixement de l'economia noruega s'ha desaccelerat, però el mercat laboral continua sent ajustat. Els costos empresarials han augmentat considerablement els últims anys i s'espera que els costos laborals augmentin més del que s'ha projectat anteriorment", apunta el Norges Bank.

Això, incideix, “contribuirà a mantenir elevada la inflació en el futur”. Com explica, "com més temps romangui elevada la inflació, més gran serà el risc que s'arreli", i si això passa "pot resultar més costós reduir la inflació novament en una etapa posterior".

Per això defensa la necessitat d'actuar ara. I és que encara que la taxa de política "s'ha elevat significativament en un període curt de temps i la política monetària ara està tenint un efecte restrictiu sobre l'economia", el Comitè creu que és la millor manera d'aconseguir el seu objectiu de contenir els preus, tot i que deixa clar que "no vol augmentar la taxa de política més del necessari per abordar l'alt nivell d'inflació".

El Norges Bank ha revisat lleugerament a l'alça el pronòstic de la taxa de política en comparació amb l'Informe de Política Monetària del juny, i ara estima que els tipus es mantindran al voltant del 4,5% fins al 2024. “Probablement caldrà mantenir una postura estricta durant algun temps", ha dit Wolden Bache.

El banc central noruec reconeix que "hi ha incertesa sobre l'evolució econòmica futura i l'abast de l'efecte restrictiu de la política monetària", i explica que si les pressions a l'economia persisteixen o la corona s'afebleix més del previst, la inflació "podria romandre elevada durant més temps del previst”.

En aquest cas, destaquen des de l'organisme, "estem preparats per augmentar la taxa de política més del que projectem actualment". Tot i que també diuen que "si es produeix una desacceleració més pronunciada a l'economia noruega o la inflació disminueix més ràpidament, la taxa de política podria ser més baixa del que s'ha projectat actualment".

Noticias relacionadas

contador