dl tokyo japan crossing street people business commuters offices scene yen japanese jpy nikkei topix pb
Sharecast / Sofia Terzoni via Pixabay

Els mercats asiàtics han acabat la jornada de dijous amb to mixt en una sessió marcada per la caiguda del Nikkei i l'enfortiment del ien. Tot això, després que el Banc del Japó pugés els tipus d'interès al nivell més alt des del 2008 i que el president de la Reserva Federal dels EUA (Fed) obrís la porta a retallar tipus al setembre.

Així, el Nikkei 225 ha caigut més d'un 3%, mentre que el Topix s'ha deixat un 3,8% a la sessió. Mentrestant, el Hang Seng de Hong Kong ha perdut un 0,2% i el Kospi de Corea del Sud ha pujat un 0,4%. Per part seva, l'índex S&P/ASX 200 d'Austràlia ha assolit nous màxims històrics, després d'avançar un 0,52%.

Dimecres, el Banc del Japó (BoJ) va complir el guió previst i va pujar el tipus d'interès de referència fins a "al voltant del 0,25%" des de l'anterior rang fixat entre el 0% i el 0,1%, situant així el preu del diner al nivell més alt des de l'octubre del 2008. A més, va indicar que continuarà elevant el tipus d'interès oficial i ajustant el grau d'acomodació monetària, sempre que es compleixin les previsions.

Més tard, als Estats Units, Jerome Powell va posar sobre la taula una retallada de tipus al setembre si les dades milloren. Tot i que la Fed va mantenir el seu 'full de ruta' i deixant els tipus d'interès sense canvis, sí que ha obert la porta a una primera retallada al setembre, si les dades compleixen el que s'esperava.

"La qüestió serà si la totalitat de les dades són consistents amb una confiança més gran sobre la inflació i un mercat laboral sòlid. Si aquesta prova se supera, una reducció en la nostra taxa de política podria estar sobre la taula en la propera reunió de setembre", va assenyalar.

Entre les divises, un dòlar feble ha ajudat a mantenir el ien a prop del nivell més alt des del març, pujant gairebé un 1%, fins a la zona dels 149 yens. La divisa japonesa va tancar el juliol revalorant-se al voltant d'un 7%, registrant el seu exercici mensual més fort des del novembre del 2022. No obstant això, des del començament d'any, es deixa un 5,7% respecte al dòlar.

D'altra banda, a l'agenda del dia, destaquen les dades de fàbriques tant a la Xina com al Japó. El PMI del sector manufacturer global Caixin/S&P de la Xina va caure a 49,8 al juliol des de 51,8, de manera que es col·loca en la lectura més baixa des de l'octubre de l'any passat.

Mentrestant, el PMI del sector manufacturer del Japó va baixar a 49,1 al juliol des de 50, situant-se per sota del llindar que separa el creixement de la contracció per primer cop en tres mesos.

Noticias relacionadas

contador