Wall Street cotitza amb compres aquest dijous, liderades pel Nasdaq, després del signe mixt de dimecres i a mesura que els inversors intenten assimilar que la Reserva Federal (Fed) no abaixarà els tipus d'interès a curt termini.
- 44.204,85
- -
Les últimes sessions han estat marcades per les declaracions de diversos membres de la Fed, incloent-hi el president de l'organisme, Jerome Powell, que han defensat que el banc central nord-americà té "temps" per decidir la data d'inici de les retallades i que no arribaran fins que hi hagi "més confiança" sobre el descens de la inflació cap a la meta del 2% interanual.
"Tots insisteixen a estar convençuts en el descens de la inflació, però també que encara no ha arribat el moment d'actuar. Puny de ferro en guant de seda. Aquesta és l'actitud més adequada, considerant que la bona evolució de l'economia fa innecessari baixar tipus. Aquesta insistència en refredar les expectatives sobre baixades suposa, més que una altra galleda de gel per als ingenus, tot un iceberg", analitzen des de Bankinter.
La solidesa de l'economia dels EUA i la fortalesa del mercat laboral donen suport a aquest 'full de ruta', que ha portat els inversors a recalibrar les seves expectatives, descartant una flexibilització de la política monetària al maig i anticipant, amb una probabilitat del 60%, una primera baixada al juny, una disminució significativa respecte al 70% de fa una setmana.
"Els ingressos i despeses personals demostren que el consum segueix fort, mentre que l'ISM manufacturer revela repunts en preus pagats i en noves comandes. Per això es refreden les expectatives de retallades de tipus per la Fed. Una mala dada de salaris podria continuar inclinant el sentiment dels inversors cap al costat 'hawkish/dur'", afegeixen els experts de Bankinter.
"Pot ser que la Reserva Federal no tingui pressa per retallar els tipus, però els inversors creuen que ho hauria de fer si no vol ser part de la història de les eleccions del novembre. Així que el desafiament és gran: o la Fed fa retallades a principis del estiu i correrà el risc que la inflació augmenti encara més cap a final d'any, o esperarà fins després de les eleccions i correrà el risc d'imposar una pressió que altrament seria innecessària sobre l'economia. Per facilitar les coses direm que les dades decidiran", indica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior Swissquote Bank.
ATENCIÓ AL MERCAT LABORAL
L'ocupació també continua ocupant un paper central a l'atenció del mercat, sobretot després que la dada de la consultora ADP hagi mostrat la creació de 184.000 llocs de treball al març, per sobre de les estimacions del consens, que anticipaven 148.000 noves nòmines ael tercer mes de l'any.
Ara totes les mirades es dirigeixen cap a l'informe oficial, que es coneixerà aquest divendres i per al qual es preveu una lleugera relaxació del mercat laboral fins a 200.000 llocs de treball des dels 275.000 de febrer.
"Les dades seran més aviat bones, contribuiran a refredar l'expectativa de baixada de tipus, cosa que jugarà a favor de la nostra estimació: que la Fed aplicarà primera baixada a la reunió del 31 juliol, no abans", comenten a Bankinter.
L'agenda econòmica d'aquest dijous també ha inclòs les peticions setmanals de desocupació, que han pujat més del que s'esperava, fins a 221.000.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, Google, propietat d'Alphabet, considera cobrar per certes funcions de cerques prémium impulsades per intel·ligència artificial generativa (IA).
Mentre que Apple explora el desenvolupament de robots domèstics després de fracassar amb el cotxe elèctric. El fabricant de l'iPhone està sota la pressió del mercat per buscar noves fonts de creixement per als seus ingressos.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,12% (85,34 dòlars) i el Brent retrocedeix un 0,07% (89,30 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,30% (1,0868 dòlars), i l'unça d'or baixa un 0,25% (2.309 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,315% i el bitcoin guanya un 2,15% (67.241 dòlars).