ep el ministro para la transformacion digital y de la funcion publica jose luis escriva durante la
Carlos Luján - Europa Press

José Luis Escrivá serà el nou governador del Banc d'Espanya. Així ho ha confirmat el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, que ha comparegut aquest dimecres al Congrés dels Diputats per donar a conèixer el nom de la persona elegida pel Govern com a titular de l'organisme monetari en substitució de Pablo Hernández de Cos.

"Compta amb la qualificació tècnica necessària i posseeix un profund coneixement del Banc d'Espanya. Aquestes qualitats en fan un candidat idoni" per fer-se càrrec de la institució, ha remarcat Cos.

"Estem davant d'una persona que ha exercit llocs de les més altes responsabilitats a totes i cadascuna de les àrees d'actuació al Banc d'Espanya. Escrivà és l'idoni com a candidat a governador amb les màximes credencials", ha insistit el ministre.

Ara, el president del Govern, Pedro Sánchez, presentarà un reial decret i, quan es faci públic al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), Escrivà podrà jurar el càrrec davant el Rei.

Aquesta designació ha comptat amb el rebuig frontal del Partit Popular (PP), des d'on creuen que prossegueix la política de Sánchez de situar els seus afins al capdavant de les institucions "perquè ningú no el pugui portar la contrària".

De fet, amb el nomenament d'Escrivà es trenca una regla no escrita que el governador del Banc d'Espanya sigui un candidat de consens entre PSOE i PP. Això també ha provocat que els populars hagin finalitzat les converses amb l'Executiu per proposar el subgovernador de l'organisme.

El nomenament d'Escrivà era un secret de domini públic després que el Govern posés sobre la taula el nom de l'actual ministre de Transformació Digital i Funció Pública al mes de juny passat, una proposta que ja va ser llavors rebutjada pel PP.

Escrivá és Llicenciat en Ciències Econòmiques i compta amb postgraus en Anàlisi Econòmica i Econometria. A més dels seus llocs com a ministre, primer d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions en la legislatura passada, i ara al comandament del departament de Transformació Digital, ha estat cap de la Divisió de Política Monetària del Banc Central Europeu (1999-2004) i assessor de l'Institut Monetari Europeu (1993-1999).

Al Banc d'Espanya va ocupar la Subdirecció del Departament d'Estudis Monetaris i Financers i va ser cap de la Unitat de Recerca Monetària de la institució.

També ha estat president de la Xarxa d'Institucions Fiscals Independents de la Unió Europea (2015-2019) i president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) (2014-2020), a més d'economista en cap i director del Servei d'Estudis del BBVA (2004-2010).

El nou governador assistirà a la propera reunió del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) que tindrà lloc el 12 de setembre, un conclave monetari en què s'espera que es dugui a terme una nova retallada dels tipus d'interès.

contador