• El Brent cotitza per sobre dels 55 dòlars, després de pujar un 10% durant els últims 10 dies, fins a màxims d'un mes
  • L'or es revalora també un punt percentual, per sobre dels 1.200 dòlars per unça
ataque eeuu siria

Els inversors s'han despertat aquest divendres amb la notícia de l'atac nord-americà a Síria contra les forces governamentals, la qual cosa ha elevat la tensió amb Rússia. La resposta del mercat, ara com ara, és tímida. El petroli i l'or, actius que responen habitualment a les fites geopolítiques, es revaloren al voltant del 1%. En el cas del Brent, està en màxims d'un mes, mentre que el metall preciós marca màxims anuals.

Els míssils llançats contra la base d’Ash Shayrat durant la matinada, després de l'ordre del president nord-americà Donald Trump “en defensa de l'interès nacional i per evitar la difusió d'armes químiques mortals”, representen el primer atac nord-americà contra posicions de Baixar al-Assad, president de Síria. Una resposta de la Casa Blanca a l'atac químic perpetrat a Iblid, que va deixar més d'1.400 morts.

No obstant això, aquest atac suposa una escalada en la tensió entre els Estats Units i Rússia, país que és pro al-Assad. De fet, aquest mateix divendres Moscou ha amenaçat amb trencar la cooperació militar amb els Estats Units en el conflicte del país d'Orient Mitjà i ha denunciat una “agressió” contra un altre membre de l'ONU. “És una agressió contra un estat sobirà”, ha dit el president rus Vladimir Putin.

La resposta habitual del mercat davant aquests successos és de prendre precaucions en renda variable i compres d'actius refugi com l'or o d'uns altres la producció dels quals i el comerç internacional poden veure's afectats, com ocorre amb el petroli. Moviments que s'estan produint aquest divendres, encara que amb lleugeresa. “L'obertura ha estat nerviosa als mercats europeus”, assenyala Connor Campbell, analista de Spreadex.

Els principals índexs europeus a Frankfurt, París, Londres o Madrid, cotitzen amb pèrdues properes al mig punt percentual. A Àsia, les principals borses han tancat amb signe mixt i moviments lleus, amb el Nikkei japonès i el Xangai Composite xinès en verd, i Corea, Hong Kong i Austràlia en vermell. “La reacció inicial als mercats asiàtics va ser de pànic, els índexs giraven a la baixa i el ien es va enfortir enfront del dòlar. No obstant això, el fet que els EUA va avisar de l'atac al govern rus, principal aliat del règim sirià, i l’inexistent reacció que sembla haver-hi, han permès a les borses i al dòlar recuperar-se”, opinen els analistes de Link Securities.

Per la seva banda, l'or es revalora al voltant del 1% fins als 1.265 dòlars per unça (vegeu gràfic) trenca, això sí, l'atonia en la qual s'havia mogut durant les últimes setmanes. "Supera la resistència que presenta als màxims anuals en 1.263,74 dòlars", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

Així mateix, el petroli es revalora una mica més del punt percentual, amb el Brent, barril de referència a Europa, als 55,5 dòlars, mentre que el West Texas, referència als Estats Units, està ja als 52 dòlars. El cru va arribar a disparar-se un 2% aquest matí, que és "una reacció exagerada", opina Nitesh Shah, director d'estratègia de matèries primeres d’ETF Securities. "D'acord amb les estadístiques de BP, Síria no és un important productor de petroli amb 27.000 barrils al dia el 2015. Les preocupacions són més entorn de com van a reaccionar els aliats de Síria com Rússia o Iran", agrega l'expert.

No obstant això, cap dels dos casos l'expert veu probable una reducció de la producció per aquesta tensió geopolítica que afecta de forma important el preu.nancias acumuladas en los últimos 10 días, periodo en el que el Brent se dispara en torno al 10%. Así, el barril cotiza en máximos de un mes, aunque aún lejos de los máximos anuales por encima de los 58 dólares. Técnicamente, "no presenta resistencias importantes hasta los máximos anuales, en lo 58,37 dólares", comenta Rodríguez.

Al mercat de divises, l'euro cotitza pràcticament pla amb el dòlar, que després d'una caiguda inicial durant la matinada ha anat tornant als nivells als quals va acabar dijous amb els seus principals parells. Els analistes del bróker Think Markets anticipen pressió sobre la lira turca, ja que "Turquia té una estreta relació amb Síria", i sobre el ruble. En el primer cas, la lira retrocedeix entorn del 0,2% enfront del dòlar, mentre que el ruble perd gairebé un 1% amb la divisa nord-americana, mínims d'onze dies.

Noticias relacionadas

contador