cbitaliabajista4 short1

La borsa italiana és una de les que més cau l'any i també una de les que més rebota aquest dilluns (+2,7%). Alhora, la prima de risc del país es relaxa i cau ara un 4,47%, per sota dels 300 punts bàsics (292 punts). Això, en una jornada de pujades a tot Europa i després que divendres l'agència S&P no rebaixés finalment la qualificació del país.

S&P va reduir la perspectiva de la nota d'Itàlia fins a 'negativa'. No obstant això, va mantenir el ràting en 'BBB/A-2'. Alguns experts, com els de Danske Bank, ja esperaven que l'agència no en retallés la qualificació, tot i que Moody's va rebaixar la seva una setmana abans des de 'Baa2' fins a 'Baa3'.

L'agència va justificar la seva decisió de retallar la perspectiva pels riscos per al creixement que plantegen els nous pressupostos presentats per Itàlia.

En la seva opinió, la política econòmica i fiscal que pretén dur a terme l'Executiu italià afectarà les perspectives de creixement, cosa que dificultarà la reducció del deute públic del país, que no esperen que comenci a baixar.

S&P assenyala que la banca és el principal creditor del govern, i que les novetats econòmiques i fiscals plantejades als pressupostos han deteriorat la confiança dels inversors, tal com s'ha vist reflectit en l'alça dels interessos del seu deute. "Això, al seu torn, està afectant negativament l'accés dels bancs al mercat de capitals", explica l'agència. Al final, S&P pronostica que això podria reduir la capacitat dels bancs per finançar l'economia italiana.

El passat 19 d'octubre, l'agència Moody's va decidir rebaixar la qualificació italiana fins a deixar a un sol graó del 'bo escombraries'. Al seu comunicat, Moody's argumentava que els últims pressupostos havien debilitat la fortalesa fiscal del país i que el deute públic, enfront de les previsions de l'agència, no es reduirà durant els propers anys. De fet, Moody's no descarta que el deute s'elevi, a causa que és "vulnerable" a unes perspectives de creixement més febles.

Brussel·les va rebutjar el passat 23 d'octubre els pressupostos italians en considerar que es desvien, totalment, de les guies de la Unió Europea (UE) en plantejar un dèficit del 2,4% per a 2019. El país té de termini màxim fins al 13 de novembre per presentar un nou esborrany.

Noticias relacionadas

contador