Els experts auguren un "impacte limitat" al mercat després de la rebaixa de Fitch Ratings a la qualificació que atorga al deute dels EUA. L'agència ha desposseït el país de la nota 'AAA' i l'ha deixat en 'AA+', però els analistes no creuen que tingui massa conseqüències.
"És una sorpresa negativa, però d'impacte limitat al mercat", comenten els estrategs de Bankinter, que recorden que després d'aquesta rebaixa, la qualificació de Fitch se situa al mateix nivell que la que atorga S&P als Estats Units. "Cal recordar que l'agència de referència (S&P) va retirar l'AAA (màxima qualificació) al deute nord-americà el 2011", destaquen des del banc taronja.
De fet, després de la crisi financera (2008) molt pocs països mantenen la màxima qualificació per S&P. Entre les principals economies destaquen Canadà, Austràlia, Alemanya, Holanda, Suïssa i els països nòrdics.
Fitch ha explicat que ha pres aquesta decisió al·ludint al deteriorament previst en el dèficit fiscal dels EUA per als propers tres anys, l'augment del deute i les dificultats per assolir acords sobre el sostre de deute. Segons l'agència, els augments del sostre de deute durant els darrers 20 anys amb acords d'última hora "han erosionat la confiança sobre la capacitat de gestió dels Estats Units al pla fiscal".
Des de Renta 4 comenten que es tracta d'un "moviment sorpresa" de Fitch, però tampoc no esperen un impacte desmesurat. En resposta a la notícia, diuen, “la TIR del bo nord-americà a 10 anys va repuntar ahir gairebé 10 punts bàsics fins al 4,04%, màxims des de principis de març”. Però "aquest matí la TIR s'està relaxant al voltant de -2 punts bàsics, la rendibilitat del deute a curt termini dels EUA va repuntar ahir lleument, encara que creiem que podria actuar com a refugi, i el dòlars es manté estable al voltant d'1,10 USD/EUR".
Els estrategs de Rabobank, per part seva, creuen que la rebaixa de Fitch és un "descens aleatori". Apunten que les raons de l'agència per a la retallada de nota "poden ser certes", però es pregunten "per què rebaixar la qualificació en aquest precís moment". "El deteriorament fiscal fa anys que es produeix i la política fiscal expansiva durant la pandèmia va empitjorar encara més la trajectòria del deute. La governança també ha estat un problema durant anys i l'episodi més recent del límit del deute va mostrar en realitat un enfocament constructiu per part dels republicans de la Cambra de Representants", assenyalen.
Per tant, creuen al banc holandès que "el moment d'aquesta rebaixa sembla una mica aleatori". "Potser Fitch esperava que les negociacions sobre el límit de deute conduïssin a una repetició del que va passar el 2011, quan S&P va rebaixar la qualificació dels Estats Units", encara que això finalment no ha passat i Fitch "ha seguit endavant amb la rebaixa de la qualificació de totes maneres, però ara el moment sembla una mica aleatori", insisteixen.
I destaquen que la decisió de Fitch "deixa Moody's com l'única gran agència de qualificació que assigna la màxima nota (AAA) al deute sobirà nord-americà". Creuen que això "podria augmentar la pressió sobre Moody's perquè segueixi les altres dues, però podria preferir una bona raó i esperar un incident concret, de manera similar a S&P el 2011". Sobretot, perquè "encara hi ha la possibilitat d'un tancament del govern a l'octubre, i per això podria ser un esdeveniment que Moody's vigili amb especial interès", diuen els analistes de Rabobank.
També comenten que la rebaixa de Fitch "podria tenir implicacions per als índexs i fons d'inversió amb un mandat exclusivament AAA, cosa que podria donar lloc a vendes forçoses ara que dues de les tres principals agències de qualificació ja no concedeixen la màxima qualificació al deute sobirà nord-americà". Però, remarquen, "de moment, els mercats es mantenen optimistes davant de la rebaixa".
Al banc holandès opinen, a més, que la rebaixa es perfila com "un desafiament material per a l'economia dels EUA, ja que busca cobrir les bretxes fiscals just quan l'economia es veu obligada a entrar en recessió per la Fed", indiquen en referència a les pujades de tipus del banc central.
TRETS D'ADVERTÈNCIA
Els estrategs de TD Securities apunten que la decisió de Fitch "no hauria de sorprendre, ja que l'agència va llançar trets d'advertència abans i després de l'estancament recent del sostre del deute" dels EUA. Així mateix, recorden que "mentre que la rebaixa de la qualificació creditícia d'S&P l'agost del 2011 va provocar un fort repunt dels bons del Tresor, ja que els inversors, de manera contraintuïtiva, van acudir en massa al deute nord-americà com a actiu refugi al mig d'un moviment més ampli d'aversió al risc, en general esperem que la reacció del mercat a la rebaixa de la qualificació creditícia de Fitch sigui més moderada”.
A la companyia no esperen "cap altra acció significativa sobre la qualificació creditícia dels EUA a curt termini".
L'expert en renda fixa de Julius Baer Dario Messi comenta que "les implicacions immediates per a la inversió són limitades", ja que creu que els bons del Tresor nord-americà "continuen sent un dels actius més líquids i segurs, almenys en termes de risc de contrapart".
Tot i això, Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management, recorda que els fons globals compren deute nord-americà "perquè és l'opció d'inversió més segura i líquida". Tot i això, després de la rebaixa de la qualificació de Fitch, "l'atractiu dels bons nord-americans podria entelar-se lleugerament", encara que no espera que els passi una gran factura.
Finalment, Laith Khalaf, cap d'anàlisi d'inversions d'AJ Bell, apunta que "quan el deute de la economia més gran del món es considera de menor qualitat, naturalment molestarà els inversors i els farà replantejar-se les carteres", encara que recorda que la economia nord-americana "està demostrant ser més resistent del que s'esperava".