ep jerome powell president de la fed
-/Federal Reserve /dpa - Archivo

Dubtes, molts dubtes als mercats malgrat la primera rebaixa de tipus d'emergència realitzada per la Reserva Federal (Fed) des de 2008, quan es va produir la fallida de Lehman Brothers. Analistes i inversors temen que les mesures d'estímul monetari aplicades per la Fed no siguin suficients i que l'impacte econòmic que pot ocasionar la crisi del coronavirus s'escapi del control dels bancs centrals.

N'és una bona prova el comportament de Wall Street, que va tancar amb caigudes tot i la retallada 'sorpresa' de 50 punts bàsics anunciat per la Fed després d'una reunió extraordinària. A més, l'or es va disparar un 3% i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys va marcar un mínim històric per sota de l'1%. Això indica que els inversors busquen refugi en actius més segurs, i que la Fed continuarà baixant els interessos a curt termini.

“El punt més interessant és que aquesta situació no pot ser gestionada pel banc central dels EUA", afirma Philippe Waechter, director de recerca econòmica de Ostrum AM (Natixis IM). "Mentre no aparegui la vacuna, o no desaparegui la malaltia, la Fed serà un seguidor i no un líder. La gran pregunta és, com gestionarà el sistema sanitari estatunidenc l'epidèmia? Serà necessària una quarantena? Com serà capaç el sistema de salut d'unificar les seves forces per combatre el virus? Tot això està fora de l'abast de la Fed”, afegeix aquest expert.

Frank Dixmier, director global de renda fixa d'Allianz Global Investors, és encara més crític; opina que "la intervenció dels bancs centrals en aquesta etapa és inútil, fins i tot insalubre". Per a Dixmier, "ens dirigim cap a un xoc en la demanda" que no s'arregla amb retallades de tipus, i que la Fed "està cremant municions que podria necessitar en cas d'una recessió severa".

Christian Scherrmann, economista de DWS, comenta que la retallada de la Fed fa que es pregunti "si la Fed veu més riscos que els mercats, cosa que afegeix llenya a la incertesa imperant". En aquest sentit, Eoin Walsh, gestor de Vontobel AM, explica que la mesura "suggereix que els 100 casos del virus detectats als EUA fins al moment semblen lamentablement inferiors al nombre real".

Per a Walsh, la Fed s'ha quedat "amb molt poques bales per fer costat als mercats", ja que el preu del diner ha baixat fins a l'1%/1,25%, per la qual cosa l'organisme només podrà baixar quatre vegades més els tipus; Jerome Powell, el seu president, ha descartat en nombroses ocasions aplicar tipus negatius als EUA.

"És massa aviat per dir si el mercat pot simplement recuperar-se a partir d'ara, però ho dubtem, i esperarem més volatilitat en els propers dies. També sembla que la Fed ha cedit a les demandes del mercat massa aviat", opina aquest expert.

La firma de Jefferies aprofundeix en aquesta idea, i afegeix que "és probable que els mercats entrin en mode 'en volem més', i aquest és el risc principal en aquest moment". Sobretot perquè la incertesa sobre l'impacte del coronavirus, tant en la demanda global com en les cadenes de subministrament, no pot ser estimada fins que passin unes setmanes, com ha reconegut el mateix Powell.

Anna Stupnytska, directora de Fidelity International, comenta que "els governs haurien d'intervenir amb mesures fiscals oportunes i ben dissenyades, fent costat a les economies que tenen problemes no sols pel virus en si, sinó també per la presa de mesures preventives que, en alguns casos, han frenat la seva activitat productiva". També afegeix que "arran d'aquest moviment per part de la Fed (i també del banc central australià), és probable que altres bancs centrals segueixin el seu exemple de manera coordinada".

En el pitjor dels casos, amb desenes de milions de persones infectades pel virus, aquestes mesures no evitaran el col·lapse econòmic, afirmen els analistes de Pantheon Macroeconomics. En un escenari més plausible, on el control d'infeccions aconsegueix frenar la propagació i els casos no pugen dels milers o desenes de milers, i el clima més càlid aconsegueix alleugerir les coses, les mesures monetàries i fiscals combinades haurien de poder mantenir l'economia fora de la recessió, afegeixen.

De moment, la incertesa és molt elevada. L'agència Standard & Poor´s afirma que "les implicacions per als mercats crediticis han adquirit una dimensió més global". Segons els seus càlculs, el coronavirus retallarà un 0,5% el creixement global previst del 3,3% al 2020, reduirà el creixement de la Xina fins al 4,8% des del 5,7% i el dels EUA fins al 1,6% des del 1,9%.

"Mentre els epidemiòlegs continuen investigant la transmissibilitat, la gravetat i d'altres característiques del virus, el nivell d'incertesa continua sent molt alt", afirma S&P. La propagació i el moment de l'epidèmia, i la resposta dels governs, les empreses i els consumidors, determinaran en última instància l'impacte general sobre les condicions econòmiques i creditícies a nivell mundial, inclosa la velocitat i la forma de la recuperació, afegeixen els seus experts.

El seu temor és que l'epidèmia s'allargui més enllà del segon trimestre de 2020 o que s'intensifiqui, convertint-se en una pandèmia global en tota regla. "Els riscos a les nostres previsions econòmiques estan fermament a la baixa", ha assenyalat l'economista global en cap de S&P Global Ràtings, Paul Gruenwald. "Amb alguns països poc preparats per una possible pandèmia, els costos humans i econòmics podrien ser més alts", ha conclòs.

En aquest escenari, experts com els de Danske Bank anticipen una altra retallada de 50 punts bàsics al març i l'abril per part de la Fed "depenent de la propagació del virus i l'efecte sobre l'economia". Però la pregunta segueix sense resposta, serà suficient per evitar una recessió?

Noticias relacionadas

contador