El Japó ha aconseguit evitar la recessió tècnica. Així ho posen de manifest les dades revisades del Producte Interior Brut (PIB) del quart trimestre. En concret, tot i que inicialment s'havia reportat una caiguda del 0,4%, finalment s'ha confirmat que entre l'octubre i el desembre l'economia nipona va créixer el 0,4%. Això salva el país de la recessió tècnica, i encara que això són bones notícies, la veritat és que la revisió s'ha quedat per sota del que anticipava el consens, de manera que el Nikkei ha caigut amb força, liderant les pèrdues a la regió Àsia-Pacífic.
Les dades oficials revisades i publicades aquest dilluns han mostrat que l'economia japonesa va tornar a créixer durant el període octubre-desembre de l'any passat, després de registrar una contracció del PIB del 3,3% al tercer trimestre, impulsada per una forta despesa de capital. No obstant això, aquesta revisió a l'alça ha estat més feble del que s'estima (el consens d'analistes projectava un creixement de l'1,5%), ja que el consum privat va continuar sent feble a la recta final del 2023.
Pel que fa al PIB del quart trimestre, també es va expandir un 0,1% respecte als tres mesos anteriors, però aquesta xifra també ha estat més feble que el pronòstic d'un creixement del 0,3% que havia fet el consens. Tot i això, la xifra suposa una millora enfront de la contracció del 0,1% que s'havia anunciat inicialment.
Aquestes dades demostren que l'alta inflació ha afectat la demanda interna i el consum privat, i per això el creixement del PIB continua donant mostres de fragilitat. En concret, el consum privat va caure el 0,3% intertrimestral, per sobre de les estimacions del consens, que esperava una caiguda del 0,2%.
La despesa de capital, però, va augmentar el 2% intertrimestral, en comparació amb la caiguda provisional del 0,1% que havia anunciat inicialment el Govern, però també ha estat per sota de les expectatives del consens d'un augment del 2,5%.
Amb aquest panorama, la borsa se n'ha anat al vermell. El Nikkei 225 s'ha deixat un 2,19%, tot i que ha arribat a perdre gairebé un 3%, i ha caigut per sota de la marca de 39.000 per primera vegada des del 21 de febrer (ha acabat als 38.820,49 punts). Les pèrdues han estat liderades per les accions de tecnologia, després que Nvidia perdés divendres passat un 5,55% durant la pitjor sessió des de finals de maig. Tot i que la decepció de les dades del PIB també ha tingut alguna cosa a veure en la reculada borsària. El Topix, per part seva, ha baixat un 2,2% fins als 2.666,83 punts.
També al terreny macroeconòmic destaca la Xina, després d'haver registrat el primer mes d'inflació després de quatre mesos de deflació. En concret, l'índex de preus al consum (IPC) del país va pujar un 0,7% interanual al febrer, per sobre de l'augment del 0,3% que esperava el consens d'analistes. Suposa un trencament amb la tendència que registraven els preus, després de la caiguda del 0,8% del gener, que va ser, a més, la taxa de deflació més gran de la Xina des del setembre del 2009.
En termes mensuals, l'IPC de la Xina va pujar un 1%, per sobre també del 0,7% esperat pel consens, i enfront de l'augment del 0,3% observat al gener. D'altra banda, l'índex de preus al productor del país va caure el segon mes de l'any el 2,7% interanual, per sobre de la caiguda del 2,5% del gener.
L'índex Hang Seng de Hong Kong ha aconseguit resistir a la desacceleració general de les borses a la regió Àsia-Pacífic i ha guanyat un 1,82%, mentre que el CSI 300 de la Xina continental ha pujat un 0,8%.
I és que a la resta de mercats s'ha imposat el vermell. El Kospi de Corea del Sud ha perdut un 0,77% i ha acabat als 2.659,84 punts, mentre que el Kosdaq de petita capitalització ha pujat un 0,31% per finalitzar als 875,93 punts. A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha començat la setmana amb una caiguda de l'1,82% fins als 7.704,2, retrocedint des del màxim històric i trencant la ratxa guanyadora de tres dies que estava registrant.