L'Ibex i la resta de borses europees reboten amb força aquest dimarts (Ibex: +3,25%. 7.495) impulsades per les últimes mesures anunciades per la Reserva Federal (Fed). Aquest dilluns, les places del Vell Continent van ser capaces finalment d'acabar molt lluny dels mínims de la sessió -encara que van tancar majoritàriament en negatiu- i a Wall Street es van imposar les pujades, una situació que continua aquest dimarts.
- 11.467,30
- 0,24%
També ha tingut un bon acolliment als mercats una possible cura del coronavirus. Investigadors britànics han informat d'un fàrmac que redueix la mortalitat entre els pacients molt greus que necessiten respiració assistida i també entre aquells que necessiten oxigen.
A l'Àsia, les alces han estat molt pronunciades impulsades per les noves mesures de la Reserva Federal (Fed), que comprarà directament bons corporatius per a augmentar la liquiditat del mercat i la disponibilitat de crèdit per a les grans empreses.
Així mateix, el Govern nord-americà sembla que torna a insistir en el seu pla d'infraestructures i, segons Bloomberg, està estudiant un pla d'1 bilió de dòlars per impulsar l'economia.
Aquestes notícies fan prendre embranzida a les borses europees aquest dimarts, després que ahir arrenquessin el dia amb caigudes del 3% pel temor a un rebrot del coronavirus. "Tenim un buit alcista setmanal a la zona dels 7.100 punts des del qual ha començat a rebotar. De manera que es pot dir que les últimes caigudes, encara que violentes, poden haver servit per emplenar l'últim buit alcista setmanal", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.
D'altra banda, el Banc de la Reserva d'Austràlia ha publicat avui les actes de la seva reunió de política monetària de juny, en la qual el consell del banc central "va reconèixer que la relaxació substancial, coordinada i sense precedents de la política fiscal i monetària a Austràlia està ajudant l'economia en aquest difícil període". El Banc del Japó, per part seva, ha decidit mantenir els tipus sense canvis en un -0,1% i ha ampliat el seu programa de préstecs a empreses. El Nikkei ha tancat amb alces pròximes al 5%.
Avui s'ha publicat la taxa d'atur del Regne Unit d'abril, que s'ha situat en el 3,9% comparat amb el 4,7% esperat. A Alemanya, l'IPC de maig va registrar una caiguda mensual del -0,1%, en línia amb el que es preveia, mentre que el ZEW de juny va sortir millor de l'esperat, tant el de situació actual com el de sentiment econòmic.
A més, als Estats Units s'ha conegut la dada de vendes minoristes del mes de maig. Han crescut un 17,7% durant l'últim mes, l'alça mensual més gran des que se'n tenen registres. "Les dades de vendes minoristes d'avui són mostra que la demanda té suport", ha signat Powell.
Jerome Powell, president de la Fed, ha presentat el seu informe semestral avui i demà davant el Senat i el Congrés dels EUA. Tal com s'esperava, ha mantingut l'opinió baixista que va oferir el 10 de juny, quan va assenyalar que les taxes de mantindrien a zero. "Els tipus es mantindran prop del 0% fins que l'economia estigui recuperant-se", ha assegurat aquest dimarts davant el Congrés.