ep senal en la calle que indica la bolsa en madrid cerrada hoy al publico despues de que el ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

Les borses europees cotitzen amb caigudes aquest divendres (Ibex: -1,11%). Això, després de la sessió de fortes caigudes també a l'Àsia -especialment a l'Hang Seng- després que la Xina hagi informat que està planejant introduir una llei de seguretat nacional a Hong Kong. Aquest moviment enfortiria el control de Pequín sobre el territori, cosa probablement provocaria protestes.

  • 11.720,90
  • -1,50%

L'any passat, les protestes van ser freqüents a Hong Kong, en alguns casos causant grans trastorns, i els inversors estan ara preocupats per la possibilitat que la situació torni a esclatar. Els experts assenyalen que és probable que el president Trump intervingui si les autoritats xineses adopten una postura ferma en relació amb Hong Kong.

Pel que fa a l'Ibex, amb prou feines pugen ara quatre valors; els que més estan caient són les siderúrgiques, Meliá i Repsol (el petroli ja perd prop d'un 5% de mitjana aquest divendres).

Seguint amb l'Àsia, a causa de la incertesa causada per l'emergència de la Covid-19, el govern xinès no ha emès un objectiu de creixement per a 2020, la qual cosa també ha pesat sobre les accions a l'Extrem Orient. Últimament han augmentat les tensions entre els Estats Units i la Xina, però aquest divendres la Xina s'ha compromès a aplicar el seu acord comercial amb els Estats Units.

Quant a altres assumptes, les últimes dades macro han dibuixat un panorama de millora econòmica tant a Europa com als Estats Units. França, Alemanya i el Regne Unit van publicar aquest dijous els seus PMI de manufactures i serveis del maig, i tots els informes van mostrar que els nivells d'activitat estan encara en territori de contracció, però no són tan dolents com els del mes anterior. "És encoratjador veure que l'activitat econòmica es mou en la direcció correcta, però no s'equivoquin, els nivells del PMI continuen sent terribles", assenyala David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

D'altra banda, el focus del mercat continua sent la pandèmia. Els Estats Units han pagat a AstraZeneca fins a 1.200 milions de dòlars per procurar gairebé un terç de les primeres 1.000 milions de dosis previstes del seu vaccí experimental, mentre que Gran Bretanya va anunciar aquest dijous que adquirirà més de 10 milions de proves d'anticossos contra el coronavirus de Roche i Abbott.

Finalment, recordar que aquest divendres es publiquen les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE).

Noticias relacionadas

contador