La volatilitat és la protagonista indiscutible a les borses i, davant això, s'hi poc fer poca cosa. Es poden donar notícies i explicar les anades i vingudes dels índexs en funció d'aquestes, però la veritat és que, tal com estan les coses actualment, la majoria del que succeeix no té explicació més enllà que els nervis estan 'a flor de pell' i el contrasentit en els mercats, també. Després de les pujades de la passada jornada, avui toquen de nou caigudes (Ibex: -1,3%). Aquesta és la tònica dels últims temps. Avui pugem molt, demà caiem molt. Això sí, l'optimisme sembla que vol obrir-se pas i, sense gairebé fer soroll, l'Ibex acumula alces de prop del 19% des dels mínims de la setmana passada.
- 11.377,10
- -0,05%
Dit això, les sensacions negatives vénen aquest dijous de la incertesa persistent sobre la llei d'estímuls de 2 bilions de dòlars dels EUA per fer front al coronavirus. Una vegada que ha superat, aquesta matinada finalment, la prova del Senat, s'espera que aquest divendres es voti al Congrés, on hi ha majoria demòcrata, i existeixen alguns dubtes sobre aquesta votació. Això genera nerviosisme, i ha propiciat les caigudes a l'Àsia aquesta matinada. A això s'hi suma la tensió per les dades d'atur als EUA (les peticions setmanals) que es coneixeran avui.
Noticia relacionada
Bloomberg sobre España: "La crisis se profundiza. Las historias pintan un cuadro sombrío""Aquestes dades podrien ser extremadament lletges i és probable que superin la marca del milió. Ahir, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va dir al parlament d'Ottawa que un milió de canadencs van sol·licitar la prestació d'atur la setmana passada. Si això s'extrapola a l'economia dels EUA, els números podrien ser molt preocupants, amb algunes estimacions de fins a 4 milions, molt per sobre dels 281.000 de la setmana passada. Les expectatives de consens són d'una xifra a l'entorn d'1,6 milions, que bé podria ser una estimació conservadora", avisa Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
"El que més importa avui és el nombre de sol·licituds setmanals d'atur als EUA (...). La xifra d'avui és probable que sigui terrible. Quina serà? S'espera que fàcilment pugui passar la marca del milió. Això significa més pressió sobre la Reserva Federal i vendes intenses als mercats nord-americans", remarca Naeem Aslam, director d'anàlisi d'Avatrade.
Els inversors tenen també els seus ulls posats en la decisió de política monetària del Banc d'Anglaterra, que es reuneix avui. No s'espera cap sorpresa després que el banc hi hagi reduït tipus dues vegades en les seves reunions d'emergència. "No obstant això (...) si el Banc d'Anglaterra fa un cop inesperat, és probable que vegem la lliura esterlina fora de combat. Actualment, s'està negociant a 1,18 enfront del dòlar, i durant els últims dies ha experimentat una notable recuperació després d'haver tocat el mínim d'1,1412 el 20 de març", explica Aslam.
ANÀLISI TÈCNICA
"A poc a poc, la volatilitat està disminuint, cosa que encaixa a la perfecció amb l'escenari de rebot que hem comentat tota la setmana. Un rebot que ja s'acosta ja al 20% des dels mínims del dilluns de la setmana passada, 5.814 punts", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.
"En realitat importa poc si tanquem en verd o en vermell, perquè no canvia absolutament res. El rebot encara té recorregut, almenys cap a la zona dels 8.000 punts, que no és més que un ajust/reculada del 50% de tota la caiguda des dels màxims de febrer als 10.100 punts", matisa.
"Amb el permís de la resistència intermèdia que tenim a l'últim buit baixista: el 'gap' baixista de la sessió del 12 de març, als 7.437 punts", finalitza l'expert.