ep servei de microbiologia de lhospital clinic on es duen a terme proves del coronavirus
FRANCISCO AVIA/HOSPITAL CLÍNIC

L'Ibex 35 s'ha desplomat un 16% des de màxims anuals i el Santander s'ha enfonsat un 23% en tan sols 12 sessions. L'expansió global del coronavirus ha infectat les borses mundials i s'ha convertit en un autèntic 'cigne negre' per als mercats. Els bancs centrals han intentat contenir l'impacte financer, però els inversors temen que la seva 'vacuna' en forma d'estímuls monetaris no funcioni, en tractar-se d'un doble 'xoc' sobre l'oferta i la demanda mundial.

Per si això fos poc, les possibles mesures del Banc Central Europeu (BCE) suposen un llast addicional per a la banca espanyola, la rendibilitat de la qual ja es troba molt pressionada pels tipus actuals, ja molt baixos, una regulació molt exigent i el canvi de paradigma que suposa la digitalització del negoci. Així, la bossa espanyola es troba doblement pressionada, tant pel coronavirus i el seu impacte econòmic en sectors clau com el turisme, com pel BCE i els seus probables estímuls.

El fet que els grans bancs centrals com el Banc Popular de la Xina, la Reserva Federal dels EUA (Fed), a més de la Reserva Federal d'Austràlia o el Banc del Canadà, fan preveure al mercat noves mesures d'estímul del Banc Central Europeu (BCE).

L'organisme presidit per Christine Lagarde ja va cremar gairebé totes les seves naus abans de la sortida de Draghi, quan va rebaixar la taxa de dipòsit als bancs fins al 0,5% i va anunciar un programa de compra d'actius de 20.000 milions d'euros mensuals, però els inversors anticipen que el BCE no tindrà més remei que actuar, la qual cosa situarà encara sota més pressió l'escassa rendibilitat de la banca europea i espanyola en particular.

"La retallada no programada de 50 punts bàsics de la Fed pot provocar una major relaxació per part del BCE, possiblement a través d'un suport de liquiditat específic i de la flexibilització creditícia, encara que no es poden descartar retallades de tipus", afirmen els analistes de Fitch Ratings.

"Els beneficis a curt termini de taxes d'interès més baixes enfront d'interrupcions de la cadena de subministrament, restriccions de l'activitat econòmica i canvis de comportament dels consumidors no són clars. No obstant això, una major relaxació del crèdit podria reduir el risc de refinançament i alleugerir les pressions sobre el flux d'efectiu per a les empreses i les llars", afegeixen aquests experts.

ANA BOTÍN NO POT FRENAR L'ENFONSAMENT DE SANTANDER

Per part seva, Santander s'ha desplomat un 20% des de màxims anuals malgrat les compres d'Ana Botín. L'entitat càntabra va fregar els 4 euros a mitjans de febrer, però en tot just un parell de setmanes ha encadenat una ratxa baixista del 20%, que ha fet que les seves accions es desplomin fins a 3,12 euros, mínims des de 2016.

L'enfonsament del mercat per l'expansió global del coronavirus ha contrarestat totalment l'esforç inversor d'Ana Botín. La presidenta de l'entitat va comprar a la fi de 2019 un paquet de 3,28 milions d'accions per 12,1 milions d'euros a un preu mitjà de 3,68 euros per títol.

A principis de febrer, Botín va adquirir un milió d'accions per 3,66 milions d'euros, a 3,66 euros per títol. Les seves compres no van aturar la caiguda del valor, i a la fi de febrer va tornar a comprar un altre milió d'accions, aquesta vegada per 3,32 milions d'euros, a 3,32 euros per títol.

Però el Santander no ha estat l'únic valor que s'ha desplomat. L'aerolínia IAG ha perdut més del 32% del seu valor en tot just un mes, Meliá Hotels s'ha enfonsat un 24%, Mediaset un 22%, Bankia i Repsol un 21% i Amadeus, CaixaBank i Mapfre un 20%. Això demostra que els valors més castigats han estat els bancs i els relacionats amb el turisme i amb el petroli, que també s'han esfondrat de manera similar

.

En aquest escenari, sembla que poc poden fer els bancs centrals o les compres d'Ana Botín. L'única cosa que pot parar aquest enfonsament és la contenció del coronavirus. Com diuen els analistes de la signatura DWS, "els inversors seguiran exposats a senyals contradictoris". D'una banda, existeix la possibilitat de més paquets d'ajuda governamental i d'estímuls monetaris.

Però d'altra banda, és probable que hi hagi més informes negatius sobre el virus i les conseqüències de la seva propagació. "En la nostra opinió, les indicacions que el virus és contingut seran molt més importants per a una recuperació sostinguda en els mercats que els paquets d'ajuda fiscal i monetària" que puguin aplicar els governs i els bancs centrals.

La conclusió de la signatura Allianz és similar. "El principal desafiament del panorama actual se centra en conèixer l'abast del brot de coronavirus i fins a quin punt la seva propagació provocarà l'augment continuat de la prima de risc en els mercats i suposarà un llast per a l'economia". Alguna cosa que, per desgràcia per a les borses, és impossible valorar actualment, la qual cosa explica l'elevadíssima volatilitat i les fortes caigudes dels mercats.

Noticias relacionadas

contador