ibex portada mercados bolsa

L'Ibex 35 s'ha desplomat un 3,54%, fins a 8.375,60 punts. Això després de l'última patacada a Wall Street, que va perdre un 3% de mitjana aquest dijous, i torna a caure un 2% aquest divendres. La volatilitat i la preocupació pel coronavirus continuen sent els dos elements més destacats a les borses aquests últims dies. Dins del selectiu espanyol, han destacat les fortíssimes caigudes de MásMóvil, Indra, IAG o Ferrovial. L'última setmana, el selectiu espanyol ha caigut un 4%, percentatge que s'amplia fins a gairebé el 17% des dels màxims anuals de 10.083 punts marcats el passat 19 de febrer.

  • 11.451,30
  • -0,14%

Els casos de coranavirus continuen augmentant i això té molt preocupats els inversors. Governs de tot el món han revelat plans d'ajuda, començant pels EUA, que han aprovat una partida de 8.300 milions de dòlars, que avui ha d'aprovar el Senat. "Això fa que els inversors es preguntin com de greu és la crisi si aquests Governs estan tan desesperats com per anunciar paquets destinats a alleujar-la. En certa manera, la intervenció governamental contribueix a augmentar el nerviosisme", assenyala David Madden, analista de Markets.com.

El Govern italià ha duplicat el fons de salut destinat al virus fins a 7.500 milions d'euros. L'administració de Roma demanarà permís a la Unió Europea (UE) per augmentar el dèficit pressupostari un 0,35% com a manera de refrenar la crisi. "És possible que vegem altres països fent una cosa similar", adverteix Madden.

"El principal desafiament del panorama actual se centra en conèixer l'abast del brot de coronavirus i fins a quin punt la seva propagació provocarà l'augment continuat de la prima de risc als mercats i suposarà un llast per a l'economia", afirmen els analistes d'Allianz. Una cosa que, per desgràcia per a les borses, és impossible de valorar actualment, cosa que explica l'elevadíssima volatilitat i les fortes caigudes dels mercats.

El factor de la por també va empènyer l'OPEP a prendre una decisió fora del normal aquest dijous, en anunciar una retallada de producció de 1,5 milions de barrils diaris. No obstant això, Rússia no ha ratificat aquesta retallada i el cru s'enfonsa a aquestes hores un 9%, amb el barril Brent en 45,55 dòlars.

D'altra banda, els inversors segueixen molt atents aquest divendres al comportament dels bancs, que continuen desplomant-se després de la patacada de la passada sessió. S'espera amb nerviosisme el que vagi a fer el BCE la setmana que ve respecte als tipus, entre altres coses perquè té un marge d'actuació mínim. A més, en el pla macro, avui s'ha publicat l'informe d'ocupació de febrer als EUA, que ha superat les previsions però no ha tingut un impacte positiu a l'ésser un indicador endarrerit respecte al Covid-19.

En altres mercats, l'unça d'or avança un 0,8%, fins a 1.680 dòlars, per la cerca d'actius refugi, i va camí de tancar la seva millor setmana des de 2011. Per part seva, l'euro es revaloritza un 1% i es canvia a 1,1347 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys se situa al 0,22%.

Noticias relacionadas

contador