L'Ibex cau amb ganes aquest dilluns (-0,6%. 9.666 punts), amb DIA, de nou, comportant-se com el pitjor títol del selectiu i deixant-se res menys que un 4%. La companyia ja és l'empresa que menys val del selectiu espanyol després del fort desfermament borsari que experimenta. Quant a la resta d'Europa, descensos també del 0,5% en l'arrencada d'una setmana en la qual els resultats i Donald Trump estan molt present.
- 11.656,60
- 0,39%
Aquest dilluns i dimarts el calendari roman una mica més buidat però, a partir del dimecres, no queda un forat per apuntar tot el que està per arribar: els resultats de Santander, BBVA, CaixaBank i la resta d'entitats cotitzades de l'Ibex, els comptes de Telefónica, les xifres de Repsol... i, en el plànol macro, la reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE), el dijous.
Tenint en compte que publiquen les seves xifres les companyies amb més pes de l'índex espanyol (amb permís d'Inditex), per aquest motiu sigui més que probable que l'Ibex al final es vegi afectat pel que aquestes facin. Això sí, estem en període vacacional, i això pot afectar de diferents formes: o mantenint l'immobilisme que portem diverses jornades veient als mercats o donant lloc fins i tot a moviments més bruscs a causa d'un volum de negoci que és probable que es ressenti.
Amb tot, Europa opta per les retallades aquest dilluns. Des del punt de vista tècnic, els experts de 'Bolsamanía' recorden que l'Ibex segueix encaixat en un triangle i continua 'en terra de ningú', lluny dels nivells clau, com són els 10.060 per a dalt, i els 9.470 per a baix. "I mentrestant, només cal esperar al fet que el preu, d'una vegada per sempre, es decideixi", apunten aquests analistes.
Quant a les caigudes de les borses, les noves amenaces del president nord-americà, Donald Trump, en aquest cas dirigides cap a Iran, no ajuden precisament a generar confiança entre els inversors. De nou a través de twitter, i emprant les lletres majúscules, Trump s'ha dirigit directament al president iranià, Hassan Rouhani, i li ha dit que mai torni a amenaçar a Estats Units o sofriran conseqüències com no han sofert abans. Aquest tuit s'ha publicat després que Rouhani advertís de les conseqüències de seguir polítiques hostils contra Teheran.
To Iranian President Rouhani: NEVER, EVER THREATEN THE UNITED STATES AGAIN OR YOU WILL SUFFER CONSEQUENCES THE LIKES OF WHICH FEW THROUGHOUT HISTORY HAVE EVER SUFFERED BEFORE. WE ARE NO LONGER A COUNTRY THAT WILL STAND FOR YOUR DEMENTED WORDS OF VIOLENCE & DEATH. BE CAUTIOUS!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 23 de julio de 2018
Mentrestant, segueixen portant cua les paraules de la setmana passada de Donald Trump en l'entrevista concedida a CNBC en la qual advertia que estava preparat per imposar aranzels sobre tots els productes que arribaven des de Xina a Estats Units. Respecte a l'assumpte del comerç internacional, l'últim té a veure amb la reunió dels líders del G-20 d'aquest cap de setmana. Les economies més grans del món van demanar més diàleg per posar fi a les tensions geopolítiques i comercials que impacten negativament en el creixement econòmic, informa Reuters.
D'altra banda, els inversors estaran atents aquest dilluns a totes les notícies relacionades amb el Brexit després que els negociadors caps es reunissin la setmana passada. El divendres, el principal negociador del Brexit de la UE, Michel Barnier, va dir en una conferència de premsa que les inclinacions del Regne Unit sobre la seva futura relació amb el bloc tenien components constructius, però encara queden diverses preguntes per contestar, va informar Reuters.
Quant al calendari de dades d'aquest dilluns, atents a la confiança del consumidor de la zona euro de juliol.