- En castellano:Fuertes caídas del 3,8% en el Ibex mientras persiste el temor por el impacto del virus
L'Ibex 35 ha caigut amb força un 3,79%, fins a 6.839,50 punts, mentre persisteix el temor per l'impacte econòmic del coronavirus. Amadeus (-10%), IAG (-9,9%), ArcelorMittal (-8,4%), Repsol (-7,5%) i BBVA (-7%) han liderat les vendes dins de l'índex borsari, que s'ha girat a la baixa amb violència després del gran rebot des dels mínims de març.
- 11.473,90
- 0,33%
L'FMI preveu ara que l'economia mundial es contraurà un 3% el 2020. Al gener havia previst una expansió del PIB mundial del 3,3% per a enguany. Al gener havia previst una expansió del PIB mundial del 3,3% per a enguany. Per a Espanya, ha anticipat aquest dimecres que el dèficit públic es dispararà fins al 9,5%, i baixarà al 2021 fins al 6,7%.
I, mentre segueixen els advertiments, també continuen les mesures per frenar l'impacte econòmic del virus. El Banc Popular de la Xina ha tornat a baixar aquest dimecres una de les seves taxes d'interès claus. Ha retallat en 20 punts bàsics, del 3,15% al 2,95%, la taxa d'interès dels préstecs a la banca, la rebaixa més important des que es va implantar al 2014.
A d'altres mercats, el petroli Brent es desploma un 7%, fins a 27,31 dòlars, perquè els inversors consideren insuficient la retallada de producció de gairebé 10 milions de barrils aprovat per l'OPEP i Rússia. A més, l'euro es devalua un 0,6% i es canvia a 1,0916 dòlars, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,85%.
Noticia relacionada
El FMI estima una caída en el PIB del 8% y un paro de casi el 21% para España en 2020Per part seva, Donald Trump ha complert les amenaces i ha anunciat que suspèn el finançament a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en considerar que l'agència de salut internacional ha comès molts errors en la gestió de la crisi i que no ha fet cap crítica a la Xina, on es va originar la pandèmia.
Els inversors seguiran pendents aquest dimecres dels senyals de reobertura de les economies arreu del món. Després que França i Itàlia hagin optat per prolongar els seus tancaments, la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, celebrarà avui consultes amb els caps d'Estat sobre possibles mesures d'obertura. Els governs danès i austríac ja van anunciar una obertura cautelosa de les seves respectives economies durant aquesta setmana.
Als Estats Units, els desitjos de reobertura de Trump xoquen amb la realitat. Larry Kudlow, assessor econòmic del president, va declarar aquest dimarts que es farà un anunci econòmic molt important durant els propers dies sobre la reobertura de l'economia. Morgan Stanley avisa que reobrir l'economia nord-americana serà un procés complicadíssim i creu que el país no recuperarà la normalitat en aquest sentit fins a finals de l'any que ve.
Les noves dades econòmiques publicats als EUA han estat pèssimes. Per exemple, les vendes minoristes de març, un dels pulmons de l'economia, s'han desplomat un 8,7%; i la producció industrial ha baixat un 5,4%.
Els experts de CMC Markets avisen, per part seva, que el Libre Beige, que també es coneixerà avui, "serà horrible". A Espanya, l'IPC marca mínims des d'agost de 2016 després de baixar set dècimes al març, més de l'esperat.
ANÀLISI DE L'IBEX 35
Aquest dimarts vam comentar que l'Ibex havia emplenat parcialment el buit baixista dels 7.450 punts, però que l'experiència ens demostra que en la majoria dels casos aquest tipus de 'gaps' no s'acostumen a tancar/anul·lar a la primera. I avui podem veure el brusc gir a la baixa dels preus", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"El cert és que convé tenir cautela una altra vegada, ja que, per exemple, el Dax i el S&P 500 han rebotat entorn d'un 50% de la caiguda prèvia. És a dir, molts dels índexs de més pes han rebotat bastant més que l'Ibex, arribant a nivells homòlegs als 8.000 punts del nostre selectiu (50% d'ajust) i això vol dir que som més febles que el conjunt de les borses", afegeix aquest expert.
"Això és una cosa que, d'altra banda, ve de molt lluny, i per tant no ens hauria de sorprendre gens ni mica. Tampoc m'agrada que l'oscil·lador de moment estocàstic diari estigui sobrecomprat i girant a la baixa. Confiem que el suport dels 6.580 punts (buit alcista) actuï com a fre de les caigudes de molt curt termini", conclou Rodríguez.