L'Ibex 35 ha pujat un 1,88%, fins a 6.785,40 punts en aquesta última jornada d'un mes de març que passarà a la història i en el qual ha acumulat un enfonsament del 22%. I això malgrat que l'índex espanyol ha aconseguit rebotar un 15% des dels mínims anuals (i des de 2002) de 5.814 punts marcats el passat dia 16.
- 11.435,70
- -0,28%
Març de 2020 passarà a la història com el mes en què un virus originat a la Xina anomenat Covid-19 va paralitzar Espanya i el món sencer després de provocar una pandèmia que s'ha estès per tot el planeta. La crisi sanitària ha paralitzat les economies més avançades del món i ha confinat a casa seva milers de milions de persones, la qual cosa al seu torn ha provocat una sobtada recessió i l'enfonsament instantani de les borses mundials.
Espanya està sent un dels països més afectats a Europa al costat d'Itàlia. El país es troba en estat d'alarma des de fa dues setmanes, amb 94.417 infectats, 8.189 morts i 19.259 persones recuperades, segons les últimes dades publicades. I encara que a poc a poc sembla que el confinament està aconseguint contenir al virus, la situació encara és dramàtica, pròpia d'una guerra sanitària com no es recorda al nostre país des de la 'grip espanyola' de 1918.
La gran esperança, l'única esperança de l'Executiu liderat per un Pedro Sánchez en hores baixes és que el Covid-19 sigui contingut en poques setmanes i que les dràstiques mesures per frenar la pandèmia puguin ser retirades de manera progressiva. Aquesta és també la gran esperança de tots els espanyols, que s'enfronten a dues setmanes més de confinament amb una gran incertesa i en una situació totalment excepcional, que no es pot allargar gaire més temps.
ACTUALITAT DE LA JORNADA
L'informe del PMI no manufacturer també es va publicar, i va quedar en 52,3 enfront de l'estimació de 42,1 i la referència prèvia de 29,6. "El fort gir en l'activitat comercial dóna esperança a les economies occidentals que actualment es troben bloquejades", apunta David Madden, analista de CMC Markets a Londres.
Noticia relacionada
JPMorgan no se fía del rebote en las bolsas: "Probablemente se desvanecerá"A la zona euro, la inflació es va desaccelerar bruscament al març, segons una primera estimació publicada aquest dimarts. La guerra de preus del petroli entre Rússia i Aràbia Saudita va reduir els preus de l'energia i la pandèmia de coronavirus va frenar l'activitat econòmica a tot el bloc. L'IPC va pujar un 0,7% enfront del 0,8% previst i al 1,2% previ.
A Espanya, el PIB va créixer un 2% en 2019, el seu ritme més baix en cinc anys.
I, mentre es van publicant dades, l'Ibex continua demostrant la seva feblesa per encarar un rebot que podria dir-se que va començar la setmana passada, quan per fi va aconseguir tancar en positiu en l'acumulat setmanal per primera vegada en cinc setmanes. Els experts de Bolsamanía reconeixen que rebotar no li resultarà fàcil a l'índex espanyol -"Ningú va dir que el rebot seria un camí de roses"- i recorden que té resistència als 7.400 i suport als 5.800 punts.
D'altra banda, el West Texas s'ha recuperat fins a l'entorn dels 22 dòlars el barril després d'enfonsar-se en la darrera sessió per sota dels 20 dòlars, fins a mínims de 18 anys. "El mercat està inundat de petroli que ningú no necessita ara mateix. Una acció conjunta dels països productors de petroli per reduir la producció podria fomentar una certa recuperació dels preus. Però qualsevol intervenció pel costat de l'oferta hauria de ser considerable per poder igualar el descens històric de la demanda, amb una retallada estimada de 5 milions de barrils en la demanda diària de petroli només a causa dels avions que s'han quedat en terra a nivell mundial", explica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.
La Casa Blanca, d'altra banda, està discutint mesures addicionals d'ajuda fiscal per valor de 600.000 milions de dòlars, a més de l'històric paquet de rescat de 2 bilions de dòlars signat fa un parell de dies.
"L'enorme quantitat de diners amb què s'estan regant les economies per frenar l'alentiment del creixement tindrà implicacions a llarg termini en els nivells de deute, no sols als EUA, sinó a tot el món", adverteix Ozkardeskaya.
ANÀLISI DE L'IBEX 35
"És cert que esperava una mica més de verticalitat en el rebot, però cal no oblidar que a preu de tancament del dijous passat ens llançava un saldo del 21% des dels mínims anuals de 5.814 punts. Però tot i que aquest trigant, no tenim avui dia cap senyal que ens convidi a pensar que el rebot s'hagi acabat", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Almenys no en la mesura en què continuem tenint mínims i màxims creixents de molt curt termini. Per tant, no hi ha motiu per a no continuar pensant en els 7.436 punts com a següent objectiu (últim buit baixista) i per damunt els 8.000 punts (ajust del 50% de tota la caiguda prèvia)", conclou aquest expert.