L'Ibex s'ha disparat gairebé un 8% fins als 6.717 punts aquest dimarts, i com la resta de borses europees, ha pujat amb força (Dax: +8,6%; Cac: +6%; Ftse 100: +6,2%) malgrat que els PMIs han mostrat un enfonsament -esperat- del sector serveis de l'eurozona. El PMI del sector serveis en l'Eurozona cau al març a 28,4, comparat amb el 52,6 anterior i 39,5 esperat."Els PMIs actuaran com un anunci del tsunami econòmic que s'aproxima", adverteix Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
- 11.473,90
- 0,33%
Hewson explica que, si bé els PMIs manufactures i serveis d'avui per a França, Alemanya i el Regne Unit no seran tan dolents com les dades de la Xina al febrer, "és probable que mostrin una desacceleració significativa de l'activitat econòmica en general i apuntaran a una direcció baixista que probablement es continuarà veient durant la resta del mes i fins a abril".
Noticia relacionada
El FMI pronostica una recesión "tan mala o peor" que la crisis financiera de 2008"Una cosa és certa, per molt dolentes que siguin les xifres d'avui, només seran l'aperitiu d'unes xifres encara pitjors el mes que ve, ja que la major part d'Europa està bloquejada", afegeix aquest expert.
Aquestes referències seran la clau econòmica de la sessió en plena crisi pel coronavirus. Aquest dilluns ho va ser l'anunci de la Reserva Federal (Fed) de fer compres il·limitades per a fer front a aquesta situació. Així i tot, Europa i Wall Street van acabar en negatiu. "Fa deu anys, si la Reserva Federal hagués anunciat el tipus de paquet que va anunciar ahir, els mercats borsaris haurien pujat més, de forma bastant significativa. Els dies en què l'anomenat 'Fed put' significava que les bones notícies eren bones notícies, i les males notícies eren bones notícies, semblen haver desaparegut fa molt temps. En essència, el 'put de la Reserva Federal' sembla haver minvat, ja que les tres últimes intervencions van tenir un efecte en els mercats que va durar molt menys que les anteriors", planteja el director d'anàlisi de CMC Markets.
Amb tot, l'Àsia sí que ha rebut positivament l'anunci de la Fed, i ha tingut una sessió d'alces clares, i els futurs de Wall Street pugen aquest dimarts més d'un 4%. A Europa, els índexs tornen a les fortes alces. El mercat està trencat i la volatilitat, amb vaivens tremends i injustificats, ho domina absolutament tot.
El mercat està trencat i la volatilitat, amb vaivens tremends i injustificats, ho domina tot
D'altra banda, les caigudes de les passada jornada s'atribueixen també al fet que els polítics dels EUA no aconsegueixen posar-se d'acord sobre el pla d'1 bilió de dòlars plantejat per l'administració de Donald Trump per fer front al coronavirus. Aquest dilluns va tornar a trobar-se amb l'oposició dels demòcrates al Senat. Els analistes assenyalen que aquests dos intents fallits estan sembrant la preocupació, tot i que s'espera que l'acord, donades les circumstàncies, acabarà arribant.
Finalment, cal recordar que s'ha celebrat un Consell de Ministres a Espanya. El Govern ha anunciat que posa en marxa el primer tram de la línia d'avals a pimes que es va aprovar fa uns dies, xifrada en 20.000 milions d'euros, i que cobrirà el 80% del préstec. A més, l'Eurogrup ha convocat una videoconferència per tractar també sobre mesures contra el virus. Els temes clau seran els eurobons i la futura participació del fons de rescats.
ANÀLISI TÈCNICA
"Aquí tenim l'inici del rebot de què hem estat parlant aquests darrers dies, encara que s'aprecia més clarament a qualsevol dels índex dels nostres veïns més que no pas a l'Ibex," diu José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.
"Per què? Perquè tots estan fulminant els màxims de la setmana passada, cosa que no és el cas de l'Ibex, que per aconseguir-ho necessitaria situar-se al tancament per damunt dels 6.770," detalla.
"Si la resta d'índex tiben amb força i sempre de la mà de Wall Street, cal confiar que el rebot ens farà com a mínim emplenar l'últim gap baixista (7.436) i per sobre, i de més calat, hi tenim la zona de resistència dels 8.000-8.450 punts (un ajust proporcional d'entre un 50% i un 61,8% de tota la caiguda prèvia)" finalitza l'expert.