L'Ibex 35 cau gairebé un 2% després de la decisió del BCE de no tocar ni els tipus ni el pla de compres d'actius. Això sí, ha dit que està "plenament disposat" a incrementar la grandària de la seva QE. El selectiu espanyol sofreix també pels descensos que es porten observant des de primera hora de BBVA -i del Santander- després de la publicació d'uns resultats molt impactats pel coronavirus. Sabadell, per contra, avança després de publicar els seus comptes, mentre que CaixaBank ara cotitza en vermell després de donar a conèixer els seus.
- 11.435,70
- -0,28%
Les borses europees s'han vist dominades per les vendes després de cotitzar en verd durant bona part del matí, recolzades en la promesa de la Reserva Federal (Fed) aquest dimecres de diners barats i barra lliure de liquiditat "fins que sigui necessari".
Christine Lagarde ha intentat disfressar-se de Mario Draghi i ha promès més mesures si són necessàries, però de moment la seva figura no desperta la mateixa confiança, sobretot perquè continua demanant estímuls fiscals coordinats a l'eurozona que, de moment, es veuen molt llunyans.
No obstant això, Ranko Berich, analista de Monex Europe, ha comentat que "tant en termes de contingut polític com de comunicació, la compareixença de Lagarde és, amb molt, la millor del seu mandat al capdavant del BCE. La presidenta del BCE ha aconseguit restaurar part de l'ambigüitat constructiva entorn del suport als bons sobirans que Mario Draghi acuradament conreava".
Així, el suport dels bancs centrals xoca amb la crua realitat de les dades. El PIB del primer trimestre a Espanya ha registrat un enfonsament històric del 5,2% pel coronavirus. França, per part seva, ha confirmat la seva recessió amb una caiguda rècord del PIB del 5,8% en aquest mateix període. I el PIB de la zona euro va patir una contracció rècord del 3,8% de gener a març.
Tot això després que ahir el PIB dels EUA fins a març caigués un 4,8%. Aquest dijous, s'ha publicat que les peticions setmanals del subsidi d'atur han pujat en 3,8 milions, per sobre dels 3,5 milions anticipats pel consens. En total, el confinament pel virus ja ha destruït més de 30 milions de llocs de feina a la major economia del món en només sis setmanes.
A més, la Xina ha donat a conèixer els seus PMI manufactures i serveis. Diuen els experts que el PMI manufacturer d'abril es va mantenir en expansió, però "està tornant perillosament al territori de la contracció. La contínua obertura del costat de l'oferta de l'economia ha impulsat el PMI, però donat l'empitjorament del panorama comercial, és difícil veure que l'índex segueixi en expansió".
Finalment, assenyalar que a Espanya han publicat resultats aquest dijous més companyies a més dels bancs, com són Atresmedia o Mediaset. A Europa, destaca l'enfonsament de Shell després de retallar dividend per primera vegada des de la II Guerra Mundial. Als EUA, es coneixeran les xifres d'Apple, Amazon o Twitter.
A d'altres mercats, el petroli es dispara per segona jornada consecutiva després que fins i tot Noruega hagi anunciat retallades de la producció. El barril Brent puja gairebé un 13%, fins a 25,41 dòlars. A més, l'euro es revaloritza un 0,63% i es canvia a 1,0941 dòlars, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha continuat relaxant-se fins al 0,72%.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Si bé és cert que malgrat les caigudes d'aquest dijous el nostre Ibex no ha perforat cap suport, perquè el més immediat continua trobant-se als 6.580 punts, hem de caminar amb peus de plom. I el motiu no és un altre que el fet que ja tenim al Dax i l'S&P 500 fregant nivells de resistència molt importants en el rebot: el 61,8% d'ajust/reculada", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"L'Euro Stoxx 50 es col·loca lleugerament per sobre del 50% i l'Ibex no ha arribat ni al 38,2% (7.450 punts). El que és un clar símptoma de feblesa. Per aquest motiu tinc els meus dubtes sobre el comportament del nostre índex si per un casual la resta d'índexs decideixen fer un descans ben merescut i fa un alto en el camí. Hem trigat molt a enfilar-nos al rebot dels nostres veïns i això ens pot sortir car quan arribi el següent tram correctiu", conclou aquest analista.