cbvirus china s22de33

El mes de febrer arrenca amb les borses europees pujant moderadament (Ibex: +0,5%. 9.409 punts) i amb el coronavirus com a gran preocupació mundial... també per als inversors. Després de romandre tancades per les celebracions de l'Any Nou Xinés, les places xineses han tornat a cotitzar amb enfonsaments del 8%. Les vacances s'han allargat, els col·legis continuen tancats i s'estan prenent totes les mesures necessàries per a evitar que el contagi s'estengui. De moment, no obstant això, no sembla que el problema estigui anant a menys i això manté enormement tibants als mercats.

  • 11.659,20
  • 0,35%

"La gran majoria dels casos es donen a la Xina, però el virus s'ha estès almenys a altres 17 països. Els Estats Units han declarat l'emergència sanitària. La setmana passada es va confirmar que dues persones al Regne Unit van donar positiu en el test de coronavirus. La Xina, la segona economia més gran del món, està en el centre de la crisi. La Xina és un gran importador de productes bàsics com el coure i el petroli, i tots dos mercats han sofert grans pèrdues recentment", explica David Madden, analista de CMC Markets.

El Banc Popular de la Xina ha pres mesures per a estabilitzar els mercats injectant 173.000 milions de dòlars en liquiditat a través de diferents operacions. De la mateixa manera, ha rebaixat al 2,40% des del 2,50% el tipus d'interès aplicat a les subhastes de liquiditat amb venciment a set dies, mentre que en les operacions a dues setmanes ha retallat el cost de finançament en altres deu punts bàsics, fins al 2,55%. A més, l'enquesta Caixin sobre la indústria manufacturera va sortir per sota de l'esperat. Va ser de 51,1 quan s'esperava 51,3 i enfront de la lectura prèvia de 51,5.

Cal subratllar que aquest dilluns es publiquen els PMI manufacturers a Europa i els Estats Units. A Espanya, el sector manufacturer segueix en contracció, encara que a un ritme més lleu.

Amb tot, l'Ibex es manté aquest dilluns al voltant dels 9.400 punts. "Les sensacions no són gens agradables ja que en aquest moment tenim el futur del Dax perforant clarament a la baixa la directriu alcista en la qual s'ha estat secundant amb precisió mil·limètrica des d'agost. Tot això ens porta a pensar que, en teoria, es donen les condicions per a creure que les bosses del Vell Continent estan en disposició d'iniciar una correcció proporcional de tota la pujada des dels mínims del passat estiu", adverteix José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

En un altre ordre de coses, aquest dilluns s'inicien oficialment a Iowa les primàries del Partit Demòcrata dels EUA, on el favorit és Bernie Sanders, candidat d'esquerres. Els analistes diuen que això "podria fer tremolar als mercats financers".

Mentrestant, continua la ressaca del Brexit, amb tothom pendent de les negociacions comercials entre Regne Unit i la UE. Aquest dilluns, el primer ministre, Boris Johnson, pronunciarà un discurs en el qual esbossarà els seus objectius, seguit d'un discurs del negociador cap del Brexit de la UE, Michel Barnier, en el qual parlarà dels objectius de la UE.

Noticias relacionadas

contador