L'Ibex (-2%) està caient amb ganes a aquestes hores del dimarts després d'haver arribat a reduir les pèrdues després de rebotar des del suport dels 9.357 punts. El selectiu ha perdut els 9.300 punts després que Catalunya hagi confirmat el primer cas de coronavirus. Dins del selectiu, es troba pressionat especialment pels fortes davallades dels bancs. Totes les entitats financeres es deixen entre un 1,85% (Bankinter) i un 3,7% (Sabadell). També ho estan fent especialment malament Amadeus (-3,5%) o Ence (-3,7%).
- 11.407,10
- -0,52%
Mentre que els nous casos de coronavirus han continuat disminuint a la Xina, a Corea del Sud han augmentat, així com a Europa i a la resta del món, fet que ha agitat els mercats mundials. El temor a una pandèmia i la prolongada pertorbació econòmica han provocat alguns dels majors descensos des de fa anys a alguns sectors del mercat. Cal destacar que, a Espanya, un hotel de Tenerife està en quarantena després que hagi donat positiu pel virus un turista italià.
Les vendes de renda variable han dut els inversors cap als mercats de bons, la qual cosa ha fet que el rendiment del bo a 30 anys dels Estats Units hagi arribat a mínims històrics, mentre que els preus de l'or van assolir un nou màxim històric davant de la lliura esterlina, i també van arribar als seus nivells més alts davant del dòlar des de 2013.
La preocupació per la caiguda de la demanda també va fer que els preus del petroli s'enfonsessin bruscament, ja que els mercats especulen que una desacceleració econòmica prolongada donaria lloc a un excés d'oferta. El petroli es manté pla aquest dimarts després dels últims descensos.
"No hi ha dubte que els mercats financers estan prenent consciència que és probable que aquesta crisi tingui una vida útil una mica més llarga del que molts pensaven fa un parell de setmanes. No obstant això, els brots de grip no són res de nou. Cada any n'hi ha i, segons l'Organització Mundial de la Salut, la grip mata fins a 650.000 persones cada l'any, però els mercats estan reaccionant a un brot que fins ara només ha afectat una fracció d'aquesta xifra", apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
"Això no resta importància a la gravetat del brot de coronavirus, tenint en compte que en sabem molt poc, però podria argumentar-se que la reacció dels governs davant del brot, tancant fronteres i restringint moviments, en realitat està empitjorant les coses, a més de sembrar la confusió i la por entre les seves poblacions", afegeix Hewson.
Amb tot, l'Ibex té aquí aquest suport dels 9.357 punts. Si el perd, anirà cap als 9.100 punts. "Aquest nivell de preus (els 9.100) és clau per a la seva evolució tècnica a mitjà i llarg termini. Si no aconseguís mantenir-se en aquest entorn, és més que probable que el futur tècnic més immediat de l'índex espanyol s'omplís de núvols negres", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
Al pla empresarial, Endesa ha publicat els comptes de 2019, amb una caiguda del 87,9% del seu benefici net per causa d'una deterioració neta de 1.409 milions per les seves centrals de carbó. Quant a les dades macro de la jornada, el PIB d'Alemanya del quart trimestre ha quedat en un 0,0% respecte del +0,1% anterior, que era l'esperat.