L'Ibex i la resta de borses europees continuen pujant aquest dimarts (Ibex: +2,30%. 7.080; Cac: +2,1%; Dax: +2,8%) i persisteix una sensació de cert optimisme sobre el virus i el seu declivi. Malgrat les pujades, l'índex espanyol ha tancat lluny dels màxims del dia, havent arribat a pujar més d'un 4%.
- 11.674,80
- 0,33%
Wall Street va registrar en la passada sessió una pujada tremenda de ni més ni menys que un 7% i aquest dimarts torna a repuntar un 3%; i a l'Àsia, s'han imposat els números verds. S'escampa la idea que potser el pitjor ja ha quedat enrere, especialment a Europa, i això anima a les borses.
"Aquestes darreres hores hem vist l'anunci d'una varietat de noves mesures per mitigar els efectes econòmics del virus per part dels governs del Japó, Singapur i Espanya, mentre que als Estats Units existeix la perspectiva d'un altre paquet d'estímul a la fi d'aquest mes o principis de maig. Alemanya també va dir que estava planejant un servei de 'crèdit il·limitat' per a petites empreses", enumera Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Els ministres de Finances europeus es reuneixen aquest dimarts per intentar elaborar un pla d'ajuda col·lectiva que contribueixi a fer front als trastorns econòmics causats pel coronavirus. "Una cosa sembla segura, els 'coronabons' no es debatran. Encara que només s'oposin a aquesta mesura Alemanya, els Països Baixos i Àustria, és probable que els bloquegin. (...) És possible que es parli de línies de crèdit ESM", afegeix Hewson.
La lliura va caure bruscament aquest dilluns a la nit en conèixer-se la notícia que el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha estat traslladat a la unitat de vigilància intensiva de l'Hospital St. Thomas de Londres per a tractar millor la seva malaltia coronària, mentre continua la seva pròpia batalla contra el virus. El Secretari de Relacions Exteriors, Dominic Raab, substituirà al primer ministre mentre duri la seva absència.
El preu del petroli rebota lleugerament a aquestes hores del dimarts (Brent 0,18%, West Texas 0,88%) mentre se segueix pendent de la reunió dels membres de l'OPEP+ per discutir un acord per reduir la producció. Segons algunes fonts de l'OPEP+, qualsevol acord el dijous probablement tindrà per condició que els EUA hi participin amb una reducció de la seva pròpia producció, amb el teló de fons dels informes sobre les instal·lacions d'emmagatzematge de Cushing, que s'estan omplint ràpidament.
Els analistes tenen molts dubtes sobre la possibilitat que els EUA participi en un acord per reduir la producció. No obstant això, si no té on emmagatzemar l'excés de producció, els productors nord-americans podrien no tenir una altra opció que deixar de bombar petroli.
ANÀLISI TÈCNICA
"L'Ibex tanca lluny dels màxims de la sessió; ha arribat a pujar en el millor moment del dia un 4,01%. Diguem que després d'un rebot del 22,45% des dels mínims de març (5.814) hi ha cert mal d'altura a l'entorn del molt curt termini", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.
"Sobretot perquè tenim molt a la vora una important zona de resistència que no serà gens fàcil de deixar enrere: el buit baixista de la sessió del 12 de març als 7.440 punts i 38,2% d'ajust/reculada de la forta caiguda prèvia", matisa.
"Per baix, pel costat dels suports, ara ens fixarem en els 6.420 punts. Resumint, continuem rebotant però li està costant molt escalar posicions, massa", finalitza l'expert.